„Развалянето на концесията на стадион „Христо Ботев“ е законно и безболезнено“, това заяви областният управител Дани Каназирева след срещата с представители на фен клуба на Локомотив Пловдив. Черно-белите фенове изразиха несъгласие с решението на общинския съвет да бъде развален концесионният договор за стадиона на „Ботев“. Според тях решението е незаконосъобразно и ощетява община Пловдив.

„Запознахме се с цялата документация от сключването на концесионния договор през 2013 година. Според него дори при вина и неизпълнение на договора концесионерът ПФК Ботев АД има правото на получи обезщетение в размер на вложените инвестиции към датата на прекратяване на договора, които са 6 576 500 лева. Освен това концесионерът може да упражни право на задържане върху построеното до приключване на съдебните дела и до получаване на обезщетението и по този начин да блокира използването или инвестирането в обекта, поясни Дани Каназирева и допълни, че този член от договора произтича от самия закон.

Ако общината беше тръгнала да разваля договора по съдебен ред по вина на концесионера, а не по взаимни съгласие, можеше да търси 1 200 000 лева. 750 000 лева  от тях са 10% обезщетение от размера на неизпълнените инвестиции. 450 000 лева са от дължимите концесионни такси заедно с лихвите.

Т.е  при така подписания договор единственият вариант в полза на Пловдив е прекратяване на договора по взаимно съгласие. В противен случай община Пловдив щеше да се окаже длъжник за над 5 млн. лева невъзстановени разходи на концесионера. Именно такова решение – разваляне на договора по взаимно съгласие, взе общинският съвет.

Представителите на фен клуба на „Локомотив“ Пловдив отказаха да коментират каквото и да е било след срещата с Областния управител.

Каназирева се захваща с казуса с Колежа, не искала да остава чувство за несправедливостОбластният управител е изисквала всички документи около решението за развалянето на концесията