Областният управител Дани Каназирева започва проверка на решението на Общинския съвет в Пловдив, с което концесията за ст. „Христо Ботев” бе прекратена. В прессъобщението от областна управа е записано:

„Във връзка със създалото се напрежение сред обществеността, относно прекратяването на концесията на стадион „Христо Ботев“, включително публикации в медиите  и заявеното от фенклуба на Локомотив -Пловдив намерение да бъде сезирана прокуратурата, Областният управител Дани Каназирева нареди да бъде извършена проверка на цялата документация.

Областният управител изиска всички необходими за целта на административния контрол документи, вкл. подготвителните материали – обосновка на концесията, доклад и предложение за решение, съгласувателни становища по Закона за концесиите, въз основа на които е прието РЕШЕНИЕ №61, взето с Протокол №5 на 28.02.2013 г. на общински съвет – Пловдив, ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПФК „БОТЕВ“ АД ЗА КОНЦЕСИОНЕР НА СТАДИОН  „ХРИСТО БОТЕВ“, както и писменото предложение за прекратяване от концесионера”, пише в него. Отделно е записано, че след проверката Каназирева ще покани на среща представители на фенклуба на Локомотив  Пловдив, за да ги запознае с резултатите.

„Не искам да остава усещането за несправедливост и нарушаване на законите в полза на един или друг субект“, казва Каназирева.

В правомощията на областния управител е да върне за преразглеждане решенията на Общинския съвет, ако те не са според нормативната база. Ако това се случи и Каназирева и наложи вето, то след това Общинският съвет може да го отхвърли с обикновено мнозинство. След това от Областна управа могат да водят дело срещу местния парламент в Административния съд, при такава хипотеза. 

Засега единствено се казва, че започва проверка.Не се знае  и какво значи  "изискала документите" при положение, че след всяко решение на Общинския съвет, те се входират в областна управа, тъй като подлежат на контрол.

В закона е записано, че има 14-дневен срок, в който предложението може да се върне за преразглеждане. След него, той влиза в сила. Припомняме, че общинските съветници от "Съюз за Пловдив" подкрепиха предложението за развалянето на концесията.