Трима плувци бяха хванати със станозол днес. TrafficNews потърси мнението на един от най-добрите спортни лекари д-р Здравко Тарълов, който разясни какво представлява станозола.

Хванаха трима национали по плуване с допингСпортистите не са с квоти за Олимпиадата

"Станозолът е известен е още като винстрол или стромба. Това е анаболен стероид синтезиран през 1962г. в САЩ. Разрешен е за употреба при болни хора и животни. След това преминава и към здрави животни. Постепенно навлиза в спортните среди. Въпреки, че е на над 50 години още се използва. Стромбата няма остри ефекти тя проявява своето действие в приемане в последователни дни. Счита се за мек анабол, но за мен няма меки и или тежки анаболи всичко е анаболен стероид", заяви докторът. 

"Целта е да се повиши мускулната маса. Приема се, че има известно въздействие като изгаря мазнините и изгражда релефа. Известен е сред бодибилдърите и хора, които не са професионални спортисти, но искат да изглеждат добре. Нямаме информация дали се случва често да се употребява в България, но имаме няколко случая, като последният беше с щангистите. Анаболните стероиди винаги носят и вреда. Основните рискове са: повлиява на половата функция, причинява главоболие, косопад, психично разстройство. Мускулът се поддава на анаболна симулация, но сухожилията не и рискът от травми е огромен", каза още известният пловдивски лекар.

"Докато нямаме по-подборна информация те са невинни. Все още не е отворена пробата "Б". Ако пробата "Б" е положителна трябва да търсим кой е злоупотребил. Ако е давано централизирано скандалът ще бъде огромен. Ако е на тяхна глава няма кой да ги оправдае. Самите спортисти са невинни и са попаднали в лоши ръце на комерсиални мениджъри, лекари и треньор", заяви д-р Тарълов.