Човекът, който промени световния тенис, чества своята 50-годишнина днес. Легендарният американец Андре Агаси навлезе с гръм и трясък в играта в края на 80-те години на миналия век и тотално промени нейния консервативен имидж с бунтарското си поведение, дългата си коса, видът си на рокзвезда и пъстрата екипировка, с която излизаше на корта. Агаси остава в историята като един от най-харизматичните тенисисти, а съперничеството с неговия сънародник Пийт Сампрас е едно от най-емблематичните в този аристократичен спорт.

Андре премина през всякакви възходи и падения, но бе обожаван от феновете по цял свят. Роден е на 29 април, 1970 година в Лас Вегас, а от 2011 е включен в Международната тенис зала на славата. Още на 18-годишна възраст Агаси достига до 4-то място в световната ранглиста, а от 1988 до 1991 година избягва да играе на Уимбълдън, защото не харесва идеята за изцяло бял екип, а и не обича да играе на трева. През 1992 година решава да се включи в последната минута и печели първата си титла от Големия шлем след драматичен финал срещу Горан Иванишевич.

Има общо осем титли от Големия шлем – два пъти откритото първенство на САЩ, един път Уимбълдън, четири пъти откритото първенство на Австралия и веднъж откритото първенство на Франция. Превръща се в първият тенисист в историята с кариерен Голям шлем - печели и 4-те най-престижни турнира, макар и не в една календарна година. Има и златен олимпийски медал от игрите в Атланта през 1996 година. Спечелил е общо 60 титли от професионалната верига на ATP. Към 2006 г. е заработил над $30 млн. само от наградни фондове по турнири. Именно тогава приключва кариерата му - след загуба от германеца Бенямин Бекер и емоционално сбогуване с публиката и много сълзи на Открития шампионат на САЩ. От 19 години е женен за германската тенис звезда от 80-те и 90-те години Щефи Граф, от която има две деца. Двете тенис легенди посвещават много време на фондацията „Андре Агаси“, която се занимава с различни дарителства. В последните месеци Агаси помагаше и като треньор на българския тенисист Григор Димитров.