Точно преди световният футбол да бъде прекъснат от най-голямата планетарна криза на 21-ви век, Атлетико Мадрид сътвори сензацията в Шампионската лига. Храбрият и непримирим тим на Диего Симеоне детронира Ливърпул след забележителен обрат в продълженията на “Анфийлд”, с което се класира и за четвъртфиналите в турнира. И мнозина започнаха да се питат дали пък сега не е дошло време тимът на Чоло, който загуби два финала под ръководството на аржентинеца през 2014 и 2016 г. (все срещу Реал Мадрид), този път да извърви пътя до края и най-после да заслужи своя триумф. 

Но същевременно “дюшекчиите” са изправени и пред изключителна дилема. Футболните експерти от Betindex се чудят дали играчите на Симеоне ще хвърлят всички сили в Шампионската лига или все пак да играят на сигурно и да се борят за място в четворката на испанското първенство? Последната цел е постигана неизменно във всеки от изминалите 7 сезона, което пък от своя страна гарантира на “червено-белия” тим от испанската столица постоянно присъствие именно в Шампионската лига. А именно това е източник на сериозни приходи за клуба. 

Зад борда по време на ваканцията 

Но при прекъсването на Ла Лига Атлетико се оказа извън Топ 4. При това Испанската кралска футболна федерация предложи при невъзможност да се възобнови първенството на страната участниците в евротурнирите да се определят именно на база на класирането след 27-ия кръг. Това означава в Шампионската лига да се класират Севиля и Реал Сосиедад за сметка на Атлетико Мадрид, а и на Хетафе и Валенсия, които също имаха своите шансове да се борят за присъствие в челната четворка. 

Познавачите на прагматичния стил, изповядван от Чоло, са уверени, че при рестарт на Примера дивисион “дюшекчиите” ще успеят отново да се преборят с конкуренцията. Такава прогноза има по-големи изгледи за успех, отколкото смелото предвиждане, че Атлетико може да се пребори за трофея в Шампионската лига, след като елиминира миналогодишния му носител. 

От друга страна обаче защо класиране в Топ 4 на Испания и раздаване до краен предел в Европа да са задачи, които да си противоречат? Не е ли възможно да бъдат осъществени и двете? Още повече, че от УЕФА предлагат сезонът в клубните турнири да се доиграе, след като завършат всички вътрешни първенства. При такава ситуация тимът на Чоло вече ще е наясно дали финишира в четворката или и извън нея, още преди да влезе в боя в първия четвъртфинал. Но тогава остава друг, не по-малко важен въпрос. 

Има ли Атлетико потенциал, с който да стигне до европейски триумф? 

Никой не може да твърди, че “рохибланкос” надиграха Ливърпул. Напротив, в реванша тимът от Мадрид имаше късмет да не получи повече от един гол в редовното време, а след това се възползва от гаф на вратаря на мърсисайдци Адриан. Именно способността да наказва и най-малките грешки на противника винаги е била голямата сила на Чоло и неговите бойци. Но същевременно мнозина подкрепят мнението, че след продажбата на Гризман в Барселона и напускането на доказаните биткаджии като Годин, Хуанфран и Филипе Луис потенциалът на Атлетико е отслабен, още повече, че големите надежди, свързани с привличането на Жоао Феликс, на този етап не се оправдават. Но пък “дюшекчиите” доказаха, че наистина никой не може да си позволи да ги отписва, и нищо чудно да се покажат значително израстване, когато футболът направи дългоочакваното си завръщане пред многомилионна аудитория.