Един от най-успешните български алпинисти Атанас Скатов в момента трябваше да бъде в Тибет и да се подготвя да изкачи 14-ия по височина връх в света – Шиша Пангма. Именно под този връх си отиде другият голям наш алпинист Боян Петров - през май 2018 година.

Вече три седмици съм си у дома в Сливен. Старая се да спортувам активно и силно вярвам, че скоро ще дойде моментът, в който положението ще се нормализира и отново ще мога да ходя на експедиции, сподели алпинистът в студио "Спринт".

На 26 март трябваше да съм в Катманду и от там да замина за Тибет за изкачване на Шиша Пангма. За съжаление, в почти всички страни в момента границите са затворени и трябваше да си остана у дома. Надявам се, че наесен, когато условията на Шиша Пангма са дори малко по-добри, ще успея да отида на тази експедиция.

Скатов е на мнение, че на спортистите трябва да им бъде позволено да спортуват дори в извънредно положение, понеже това е тяхната работа. Когато си активен спортист и си затворен у дома за няколко седмици бързо излизаш от форма. Лошото е, че след това възвръщането на формата става много по-бавно. Затова мисля, че не трябва да се допуска спортистите да излезем от активна спортна дейност и това е моят призив към управляващите.

Как народните танци, йогата и балетът влизат в ежедневна употреба от алпиниста, вижте в нашето видео с него. Атанас Скатов е първият алпинист, обявил, че е веган, който е изкачил Еверест. Изкачил е десет върха над 8000 метра. Той е и първият българин, изкачил седемте континентални първенци (т. нар. Седем върха /Seven Summits) (2013 – 2017).