Комитетът по съответствие към Световната антидопингова агенция е изготвил доклад, с който се препоръчва на изпълнителния комитет да острани Русия като груб нарушител на правилата и да бъде обявена като държава, която не съответства на кода за борба със забранените вещества.

Причината е в липсата на обяснение за разликата от данните, получени от лабораторията в Москва и тези, предоставени от Григорий Родченков, нейният бивш шеф, който избяга в САЩ и разгласи за държавната система за употреба на забранени вещества.

Заседанието на изпълкома е на 9 декември, когато трябва да се вземе окончателното решение. В него половината са от Международния олимпийски комитет, а останалите са представители на правителства по света, съобщи "24 часа".

Президентът на МОК Томас Бах обяви, че неговата организация по принцип е против тоталното изключване на Русия.

Обявяването на една държава в несъответствие с ангидопиговия код означава, че няма право да участва на международни състезания и губи домакинствата си. В случая на Русия това означава отстраняване от олимпиадата и европейското по футбол, както и отпаднето на Санкт Петербург за мачовете от контитененталното първенство