Академик Бултекс 99 застава на твърдата си позиция, че първенството в НБЛ трябва да бъде окончателно прекратено предвид създалата се ситуацията с епидемията от коронавирус. Клубът предлага вариант за частична компенсация на засегнатите страни чрез въвеждането на предсезонни турнири в края на лятото.

Според ръководството на пловдивския тим тези турнири ще донесат един допълнителен месец от приходи за играчите и треньорите на подрастващите, както и за съдиите и секретарите. Феновете ще могат да се насладят на още един месец баскетбол, а участниците в Европейските клубни турнири ще проведат по-пълноценна подготовка за новия сезон. Идеята е в предсезонната програма на професионалните отбори да бъдат включени и подрастващите, които също да играят турнири помежду си.

Планът предвижда да се проведат 10 турнира в рамките на 5 уикенда, като всеки отбор от НБЛ да бъде домакин по веднъж. Два града ще бъдат домакини в един и същи уикенд, всеки уикенд играят 8 отбора, а два почиват. Представителите на НБЛ в евротурнирите ще имат предимство при изготвянето на календара. Форматът ще бъде финална четворка (два полуфинала, един мач 3-4 място, един финал), а клубът-домакин избира съперник за първия мач. Полуфинал между едни и същи отбори в повече от един турнир няма да се допуска.

За включването на подрастващи Академик Бултекс 99 предлага следното: Домакинът на турнира избира по една категория от малките възрасти и една категория от големите възрасти които играят в същия формат като професионалните отбори. Всеки клуб от НБЛ, участващ в дадения турнир, трябва да осигури представителен отбор в избраните възрасти. Малка възраст: (U12, U13, U14), голяма възраст: (U16, U19)

Определянето на програмата трябва да стане на 1 юни 2020 година, като ще има три месеца за подготовка и организация на събитието и намиране на спонсори и популяризация. Откриване на тренировъчен процес да бъде на 1 август, а първият турнир може да започне на 22 август - приблизително 3 седмици след започване на подготовката.

Клубът предлага и примерна дневна програма:

9:30 и 11:00 – мачове (U12, U13, U14)
13:00 и 15:00 – мачове (U16, U19)
17:30 и 19:30 – мачове професионални отбори

Препоръчителни цени на билетите: 12 лв/ден (включват шестте мача) - 20 лв за целия турнир.

Академик Бултекс 99 предлага приходите от билети да се разпределят за ДЮШ (възнаграждения на треньори и организационни разходи за състезания на децата). Организацията на мачовете, престой и храна за гостуващите отбори се поемат от клуба-домакин. Това включва и разходите за отборите от ДЮШ. Името на турнира да носи името на града / спонсора (т.е. Купа Пловдив или Купа Бултекс99).

Съдийският състав да бъде от шестима съдии (Международна / Национална категория) за професионалните мачове на целия турнир. По възможност те трябва да местни представители на съдийската колегия. Един съдия (Международна / Национална категория) и двама съдии от по-ниска категория да са в екип за всички детско-юношеските мачове. Целта тук е придобиване на опит от местните съдии и осигуряване на по-високо ниво на съдийство за децата и допълнително заплащане на съдиите от НБЛ.

Трябва да бъдат включени награди за подрастващите участници (купи и медали) и купа за мъжете, като се предвижда игра с публиката на всяко полувреме (включително и на детските мачове) с награда. Необходимо е да има минимум седем картотекирани играчи в професионален отбор, които след това да продължат в сезона. При липсата на поне седем играчи от предсезонния турнир в тимовите списъци на отборите през първите три кръга на редовния сезон, да се налага глоба от 1000 лв за всеки липсващ играч под обявения минимум.

При успешно развитие на по-горе споменатите турнири, може да се организира финален (Коледен или по друго, позволяващо от спортния календар време) турнир за купата на федерацията за най-добрите четири мъжки отбора от предсезонните турнири. Той трябва да бъде с осигурен награден фонд.