На 3 май ще се гледа делото за търга на най-големите кортове в Пловдив на ТК "Локомотив". Припомняме, че има сериозна драма за собствеността на кортовете. В търга се състезаваха Тенис клуб „Локомотив” и новият тенис клуб „Макс про 2020”. Новият клуб успя да спечели, но е входирал молба в Общината и ще се откаже от кортовете. 

"Фондация – Антоанета Николова" на пловдивската адвокатка Антоанета Николова оспорва търга. Административния съд в Пловдив обявява, че жалбата е недопустима, но Върховният съд уважава жалбата на адвокат Николова и връща делото по същество отново в Административния съд. 

TrafficNews потърси адвокат Николова, която даде своята гледна точка. 

"Аз съм учредител на фондация, която носи моето име с предмет на дейност да организирам спортни занимания за деца, които са по-буйни. Целта ми е да финансирам подобно нещо, вместо децата да правят бели. През лятото на миналата година отидох на кортовете на Локомотив. Посрещна ме една жена, която каза, че е счетоводител на тенис клуба, тогава се срещнах и с господин Чочев. Исках да предплатя часове за юли месец миналата година. Те бяха за деца, които да идват на кортовете и да играят. Трябваше ми фактура и получих такава за фондацията. Фактурата е 25 юли за 520 лв. В основанието на фактурата беше записано, че ми се дава за ползване на тенис кортовете, а издател е ТК "Локомотив". Разделихме часовете на червения и изкуствения корт. Разбрахме се за графика и за ползване на тенис ракети, защото децата нямат", заяви адвокат Николова. 

"След това платих и прочетох във вестник "Уикенд" статия - Кой иска да заграби тенис кортовете на Локомотив. От тази статия ми стана ясно, че на ТК "Локомотив", на който бях платила тези пари всъщност няма право да стопанисва тези кортове. Тъй като съм адвокат и е много лесно в информационната система на съдилищата да провериш по име на страна. Видях, че е имало дело във Върховния административен съд, което е приключило на 10 март 2021г., с което е потвърдено прекратяването на договора между Община Пловдив и ТК "Локомотив". През 2019-а година Общината издава заповед клубът да напуснат кортовете, защото им прекратява договора, но те са още там. Какво правят още там, след като има решение да освободят кортовете? Аз се озовавам в ситуация, в който съм платила на някой, който изобщо няма право да е там. Сигнализирах в прокуратурата. От 10 март 2021г. до август 2022-а година, когато сезирам прокуратурата никой не пуска никакви конкурси за отдаване под наем на този имот. Същевременно ТК "Локомотив" стои и се плаща на него за ползването на тези кортове. Големи имоти общинска собственост се ползват от несобственик, който трябва да не е там и парите не отиват в касата на Общината, а в това частно сдружение. Година и 6 месеца няма никакъв конкурс. След моята жалба пратих копие на жалбата и на кмета и на председателя на Общинския съвет. Те бяха наясно и излезе този конкурс", каза адвокатката.

"Търгът е с абсолютно дискриминационни условия за участниците. Хората, които искат да кандидатстват нямат физическа възможност за толкова кратко време да се подготвят множеството документи, които се изискват и да се извършат огледи, да се направят инвестиционни програми. Изискват се множество документи, които дори за 10-15 работни дни не могат да се издадат. Друг е въпросът дали ще те класират, но поне да имаш възможност да кандидатстваш наравно с другите. Огледът ми е на 29 септември и на 30 аз трябва да подам инвестиционна програма, финансови счетоводни документи, натурално заверен договор. Това няма как да се случи. Този търг е направено отнапред кой ще отговори на тези изисквания. Те са направени съобразно с него", заяви Антоанета Николова. 

"Пловдивският Административен съд на секундата ми прекрати делото. Съдия по делото е съдия Янко Ангелов, а неговата съпруга години наред обслужва Община Пловдив. Той прекратява делото преди да е връчил препис на моята жалба на заинтересованите страни. Върховният административен съд обаче му казва, че съдията си е позволил да обсъжда основание за допустимост на моята жалба, които са от компетенциите на кмета. Аз съм решена да се боря докрай, защото това е несправедливост, която ограничава права. Тази процедура не е обявена в сайта на Общината. За моята съдебна позиция съм спокойна. Аз не искам да се присъединявам към един клуб, който има заповед на кмета да напусне кортовете, но въпреки това стои там", каза председателят на фондацията. 

"Ако аз спечеля делото, което е насрочено за 3 май ще се проведе нов конкурс. Имам нагласата да инвестирам в кортовете. Важното е, когато се обяви някакъв конкурс всички участници да са поставени на равни начала. Не да се скриват обявленията и да се публикуват там където не трябва. Делото е на 3 май в Административен съд Пловдив. Ако ми бъде уважена жалбата ще трябва да се проведе нов конкурс. Ако не ми я уважават тогава този, който е спечелил започва да работи", завърши адвокатката.

Потърсихме отговор и от ТК "Локомотив".

"Новото ръководство на клуба е от месец май 2022-а година. Избрани сме след Общо събрание на УС на ТК Локомотив. Ние нямаме нито един лев задължение към нито една институция и сме изключително редовен платец. Клубът стопанисва кортовете и заплаща на Общината наем и половина. Нашият клуб е един от малкото спортни клубове без задължения. Договорът е развален на старото ръководство. Основанията на госпожа Николова са абсолютно неверни. Ако конкурсът беше направен само за нас нямаше да участва и клуб "Макс Про". Ние нямаме право да участваме в търга ако имахме задължения. Това е вписано от Общината. Ние сме проверени навсякъде и нямаме нито един лев задължение", заявиха от клуба. 

Фондация спира инвестиция от близо 2 млн. в ТК "Локомотив"Още никой не може да официално да влезе във владение на най-големите кортове в Пловдив