Продължаваме да ви представяме младите дарования на Пловдив в спорта. Днес е ред на каратиста Ноел Николов:

Той е само на 16 години, а преди броени дни стана европейски шампион по карате шинкиокушин в неговата възраст от шампионата в Киелце, Полша. Там ученикът от Руската езикова гимназия Ноел Николов преодоля и тримата си съперници с категорично превъзходство и прибави европейско злато след бронза от шампионата на Стария континент миналата година в София. До момента вече има около 30 състезания от националния и международния календар, 8 държавни титли, злато и бронз от европейско и не смята да спира дотук.  Ноел и неговия брат Преслав, който е с 2 години по-голям и също е европейски шампион тази година, са двама от най-надеждните възпитаници на Георги Попов в пловдивския клуб Тракия, който е водещ в страната в този спорт.

Исках златния медал, защото се стремя към него във всяко едно състезание, в което участвам. Не очаквах обаче да стане толкова категорично. Причината е, че се притеснявам преди състезания, макар и да не ми личи, разказва Ноел специално за TrafficNews.bg. Или може би по-скоро е адреналин, който явно ми помага в схватките, допълва той. Благодаря на треньорите, ръководителите, родителите и близките ми – без тях този златен медал би бил невъзможен, държи да подчертае младият каратист. И признава, че всички те са го подкрепяли в трудни моменти, когато му е минавала мисълта да се откаже. Беше трудно, когато отивах в по-горна възрастова групи, защото там губех мачовете си в началото, но хората до мен ми вярваха и продължих да се състезавам, казва Ноел.

С карате започва да се занимава преди десетина години заедно с брат му. Причината – двамата се посбивали у дома и майка им решила да го правят другаде и да има къде да изразходват огромната си енергия. Ноел не крие, че и сега с Преслав се посдърпват вкъщи, но и много си помагат един на друг, особено преди и по време на състезания. Това бойно изкуство ме научи да бъда организиран и да уважавам хората и противниците си, казва младият каратист.

Другата му голяма страст е футболът. В продължение на три месеца той тренирал активно във ФК Брестник, но в един момент му станало трудно да съчетава двата спорта и учението. Живея в квартал „Христо Смирненски“, а тренировките бяха на другия край на града. Трябваше да сменям два рейса, докато отидох и затова спрях, пояснява Ноел. Иначе редовно рита с приятели и в училище. Три пъти седмично тренира карате в залата на стадион „Христо Ботев“ и твърдо заявява, че изпитва удоволствие от тренировките. Когато съм там, главата ми се прочиства и забравям за други проблеми, категоричен е Ноел, чийто любим предмет в училище, естествено е физическото възпитание. А предпочитаното му занимание в свободното време е да гледа филми.

След като завърши средното си образование иска да продължи да учи в чужбина и се надява да намери необходимите условия да продължи с любимото си карате. А дотогава се надява да спечели още много титли и медали от големи първенства.