Локомотив започва сезон 2021-2022 с домакинство в евротурнирите срещу чешкия Словачко. Мачът е днес от 20:00ч. на стадион "Локомотив" в Пловдив. Мачът е първи от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите.

През миналия сезон Локомотив спечели за втори път в историята си сребърните медали в първенството и за трети пореден сезон си осигури място в европейските клубни турнири. Отборът на Словачко завърши четвърти в чешкия елит и това осигури място на тима в евротурнирите. 

През новия сезон беше направен нов турнир Лига на конференциите, а Лига Европа стана бутиков турнир, до който могат да стигнат доста малко отбори основно тимове от топ 16 на ранглистата на УЕФА.

Словачко е дебютант в евротурнирите, като тимът има единствено мачове в несъществуващия турнир Интертото, който обаче беше квалификация за влизане в друг несъществуващ турнир Купата на УЕФА, но така или иначе футболните историци не зачитат Интертото към евротурнирите. 

Локомотив за първи път ще играе срещу чешки отбор в европейските клубни турнири.

Голямата звезда на чехите е Михал Кадлец, който е бивш чешки национал, участник на три европейски първенства. Той е играл за отборите на Спарта Прага, Байер Леверкузен и Фенербахче. 

И за двата отбора това ще е първи официален мач, а през уикенда те ще стартират мачовете и от първенството. 

За Локомотив наказан е Бирсент Карагарен, който ще пропусне първата среща. 

Реваншът е следващият четвъртък в Чехия. 

Мачът е на директна елиминация в две срещи. През този сезон отпадна правилото за голове на чужд терен и до продължения и евентуално дузпи може да се стигне само ако мачовете завършат при еднакъв резултат.

Вероятни състави: 

Локомотив: Илко Пиргов, Милош Петрович, Кристиан Гомис, Артур Крачун, Олексей Биков, Конър Руан, Петър Витанов, Парвиз Умарбаев, Лукас Салинас, Димитър Илиев, Георги Минчев

Словачко: Павол Байза, Михал Томич, Михал Кадлец, Станислав Хофман, Марек Хавлик, Властимил Даничек, Даниел Маречек, Милан Петержела, Лукас Садилек, Ян Навратил, Рижино Сисилия