Нова камбана зазвъня в Перущица. Тя е дарена на църквата ”Св. Атанасий” в града. Енорийски свещеник Симеон Матев отправи благодарност към щедрите дарители, дарили от средствата си в това усилно за всички време.

„В ранното Средновековие, когато някой владетел след жестока битка поробвал християнски град и срещал упорита съпротива от защитниците му, за наказание заповядвал да се сринат камбанариите, а ако те били много големи, изтръгвали езиците на камбаните,за да не звънят. Така се смятало, че се отнема душата на града, а хората, минавайки оттам и нечувайки звън на камбани, казвали, че този град е умрял.

Но, да благодарим на Бог, тази участ ни подмина, благодарение на тези, които, отделяйки от насъщният си, дадоха своята лепта за камбаните на Перущица!”, сподели в социалните мрежи свещеникът.

„И така, камбаните на църквата ни се увеличиха с още една. Свързани са с електронни устройства и ще бият всеки ден - сутрин и вечер, на делник и на празник, за тъга и за радост,но най-вече в прослава на Светата Единосъщна и Неразделна Троица-Отец,Син и Светия Дух! Амин!”, допълни той.