Испания започна много силно на Евро 2024 и победи с 3:0 Хърватия в първия си мач от група В. Мачът беше решен още в първата част и след попадения на Алваро Мората, Фабиан Руис и Дани Карвахал тимът стигна до класиката до 45-та минута. През второто полувреме Бруно Петкович изпусна дузпа за хърватите.

Мачът ще остане в историята с участието на 16-годишния Ламин Ямал, който се превърна в най-младия футболист на европейски първенства. Той подобри рекорда на Каспер Козловски от Полша, който игра на Евро 2020 на 17 години и 246 дни. 

В 28-та минута Испания успя да откри резулатат, след страхотен пас на Фабиан Руис към Алваро Мората, който напредна и не остави шанс на Ливакович с удар по земя за 1:0. 

Само 4 минути, след като даде страхотна асистенция Фабиан Руис вкара и гол. Играчът на ПСЖ получи топката в пеналта от Педри, а Руис овладя и с хубаво индивидуално действие си проправи място за удар и не сгреши за 2:0. 

В последните секунди на първата част рекордьорът Ямал ознаменува двубоя и с асистенция, след като центрира към Дани Карвахал, който засече с глава в пеналта за 3:0. 

Хърватия пак можеше да вкара, но удар на Брожович беше избит от Симон, а Ловро Майер при добавката стреля в аут.

В 78-та минута Хърватия получи дузпа за нарушение на Родри срещу Бруно Петкович в пеналта. Петкович застана зад топката и пропусна, след като Симон спаси, но Перишич бързо намери Петкович, който се реабилитира за пропуск и на опразнената врата вкара. Голът обаче беше отменен заради засада след преглед с ВАР.

Хърватия отговори мигновенно сопасен удар на Ковачич, но Симон улови.

В другия мач от групата по-късно днес европейският шампион Италия играе срещу Албания.