Броени дни остават до началото на Евро 2024 и TrafficNews ще Ви представи отборите, които се класираха за шампионата.

Група С събра отборите на Англия, Словения, Дания и Сърбия. Англичаните винаги тръгват силно в груповата фаза и по всичко изглежда, че и сега тимът няма да сгреши в групите и най-вероятно ще спечели група С. Именно англичаните са заедно с Франция и най-големите фаворити за спечелването на Европейското, въпреки че тимът няма спечелен европейски шампионат до момента. Дания беше хитът на миналото Европейско, ужасяващо стартира първенство за "червения динамит" със случая с Кристиан Ериксен, който получи сърдечен арест на терена, но беше спасен след бързата намеса на медиците. Това обаче мотивира още повече отбора и той достигна до полуфиналите, където загубиха точно от Англия в драматичен сблъсък. Именно датчаните са и отборът, който се очаква в тази група да завърши втори. Сърбия не пропуска почти Мондиал, но от 2000 не беше участвала на Европейско и сега успя да се класира за Евро 2024. Тимът обаче винаги се проваля, въпреки че има доста силен състав и няма да е изненада и сега да не успее да мине групите. Словения влиза в ролята на аутсайдер в групата, но определено е тим, който може да премине групата и да изненада някой измежду Дания или Сърбия. Така, че като изключим Англия в група С ще бъде наистина много интересно. 

Програмата за група С: 

16 юни 19:00ч. Словения - Дания Щутгарт

16 юни 19:00ч. Сърбия - Англия Гелзенкирхен 

20 юни 16:00ч. Словения - Сърбия Мюнхен 

20 юни 19:00ч. Дания - Англия Франкфурт 

25 юни 22:00ч. Англия - Словения Кьолн 

25 юни 22:00ч. Дания - Сърбия Мюнхен 

Англия 

Англичаните изживяват истински ренесанс през последните години от Мондиала 2018-та година до момента тимът влезе два пъти от възможни три в топ 4, нещо което не се беше случвало от много години. Тимът разполага с много силен състав и очаквано заедно с Франция е сред основните фаворити за спечелване на Европейско. "Трите лъва" играха първия си финал на миналото Европейско, а той беше и в Лондон, но след изпълнение на дузпи загубиха от Италия. Всъщност именно дузпите са били винаги ахилесовата пета на англичаните и въпреки, че през 2018-та сложиха край на дългото проклятие и спечелиха след изпълнение на дузпи. Именно това и изглежда като най-голям проблем Англия да спечели европейската титла, но англичаните са амбицирани да вдигнат най-накрая първата си европейска титла. 

По традиция в квалификациите Англия нямаше никакви проблеми и завърши без загуба в групата си и не спечелиха само в два мача, в които завърши наравно. Англичаните завършиха с 6 точки пред европейския шампион Италия и третия Украйна. 

Гарет Саутгейт малко случайно застана начело на Англия. Той беше временен вариант, след като водеше младежкия национален отбор, но силните игри и историческите класирания го оставиха от 2016-та година насам на поста, превръщайки го в един от най-добрите мениджъри на Англия. В този период Англия завърши на третото място на Мондиал 2018-та и игра финал на Евро 2020 и отпадна на четвъртфиналите на Мондиала през 2022-та от Франция. Преди да поеме младежите на Англия Саутгейт води и отбора на Мидълзбор. 

В отбор пълен със звезди е трудно да се отличи само един, но определено фокусът сега е към Джуд Белингам. Играчът на Реал Мадрид направи изключително силен сезон при "кралете", с които спечели и Шампионската лига и даде асистенция за втория гол на Реал при победата във финала с 2:0 над Борусия Дортмунд. 

Доста футболисти останаха извън борда за Евро 2024, а повечето от тях отпаднаха след треньорско решение. Определено изненадващо извън отбора останаха Хари Магуайър, Джордан Хендерсън, Джак Грийлиш, Маркъс Рашфорд, които през последните години бяха основни играчи в отбора. 

Най-предно класиране: Финал Евро 2020 

Състава на Англия за Евро 2024: 

Вратари: Джордан Пикфорд (Евертън), Аарън Рамсдейл (Арсенал), Дийн Хендерсън (Кристъл Палас)

Защитници: Кайл Уолкър (Манчестър Сити), Джон Стоунс (Манчестър Сити), Кийрън Трипиър (Нюкасъл), Люк Шоу (Манчестър Юнайтед), Джо Гомес (Ливърпул), Марк Гуехи (Кристъл Палас), Люис Дънк (Брайтън), Езри Конса (Астън Вила)

Халфове: Деклан Райс (Арсенал), Джуд Белингам (Реал Мадрид), Трент Александър-Арнолд (Ливърпул), Конър Галахър (Челси), Коби Мейно (Манчестър Юнайтед), Адам Уортън (Кристъл Палас)

Нападатели: Хари Кейн (Байерн Мюнхен), Фил Фоудън (Манчестър Сити), Букайо Сака (Арсенал), Оли Уоткинс (Астън Вила), Джаръд Боуен (Уест Хям), Еберичи Езе (Кристъл Палас), Кол Палмър (Челси), Айвън Тони (Брентфорд), Антъни Гордън (Нюкасъл)

Дания 

Датчаните бяха голямата изненада на миналото европейско, но сега няма големи очаквания за нов подвиг. Да, отборът не е по-слаб, но някак датчаните трудно биха направили това, което осъществиха преди три години. Освен това те бяха и домакини в част от срещите, които се играха в Копенхаген. Въпреки това тимът изглежда като фаворит за второто място след Англия. Отборът продължава да е сред стабилните и изключително корави тимове и на никой няма да му е лесно срещу "червения динамит". Голям плюс за Дания е, че запази голяма част от отбора, който игра и на Евро 2020. 

Дания спечели квалификационната си група с 22 точки, но със същия актив завърши и Словения, която отстъпи само заради по-лошите показатели от първото място, но двата отбора се класираха директно за Евро 2024 и освен това попаднаха сега отново и в една група на шампионата в Германия. 

Каспер Хюлманд е начело на Дания от 2020-та година и класира тима на полуфиналите на последното европейско, което пък беше второто най-добро класиране за отбора от шампионската титла през 1992г. Той е водил отборите на Лингби, Нордселанд и Майнц 05. 

Кристиан Ериксен е голямата звезда на датчаните. Играчът на Манчестър Юнайтед беше спасен в първия мач на Евро 2020 срещу Финландия, когато получи сърдечен арест. Той обаче се завърна в игра първо в Брентфорд, а сега е отново в топ отбор - Манчестър Юнайтед и от него се очаква да поведе датчаните към нов подвиг.

Големият отсъстващ е играчът на Наполи Йеспер Линдстрьом, който не попадна в състава. Извън отбора остана и Мартин Брайтуейт, който в последните години беше сред основните играчи на "червения динамит".

Най-добро класиране: Шампион Евро 1992

Състава на Дания за Евро 2024: 

Вратари: Каспер Шмайхел (Андерлехт), Мадс Хермансен (Лестър), Фредерик Рьонов (Унион Берлин)

Защитници: Йоаким Андерсен (Кристъл Палас), Яник Вестергаард (Лестър), Симон Кяер (Милан), Йоаким Меел (Волфсбург), Андреас Кристенсен (Барселона), Матиас Йоргенсен (Брентфорд), Виктор Кристиансен (Лестър), Александър Бах (Бенфика), Расмус Кристенсен (Рома), Виктор Нилсен (Галатасарай) 

Халфове: Матиас Йенсен (Брентфорд), Томас Дилейни (Андерлехт), Кристиан Ериксен (Манчестър Юнайтед), Микел Дармсгаард (Брентфорд), Кристиан Ньоргаард (Брентфорд), Мортен Хюлманд (Спортинг Лисабон), Пиер-Емил Хьоиберг (Тотнъм)

Нападатели: Расмус Хойлунд (Манчестър Юнайтед), Андреас Сков Олсен (Брюж), Каспер Долберг (Андерлехт), Йонас Винд (Волфсбург), Юсуф Поулсен (РБ Лайпциг), Андреас Дрейер (Андерлехт), Якуб Брун Ларсен (Бърнли)

Сърбия 

Сърбия е доста интересен случай, защото тимът се класира за първи път на Европейско от 24 години насам след класирането си за Евро 2000. Плавите са почти редовни на Световни първенства, където принципно е доста по-трудно да се класираш, но на Европейско не бяха се класирали от 2000, когато достигнаха до четвъртфиналите, но пък там загубиха с 1:6 от Нидерландия. Отборът разполага с много силни играчи, но така и не успява да преодолее в групите, след като имаше доста възможности на Мондиалите, но все не успяваше и се считаше сред големите провали. Сега нещата не изглеждат пак много розови и нищо чудно сърбите да са последни в групата, въпреки че с играчите, които разполагат тимът се очаква да се бори за второто място.

Сърбия завърши на второто място в квалификационната си група, в която беше и България. Сърбите не успяха да победят националите след 1:1 в София и 2:2 в Сърбия. Тимът обаче имаше доста трудности срещу Черна гора и въпреки, че спечели с три точки пред черногорците класирането не беше никак лесно. 

Легендата Драган Стойкович - Пикси ще води Сърбия на втори голям футболен форум след Мондиала през 2022-ра година. Донякъде Пикси изненадващо остана на поста, защото сърбите се провалиха в Катар и отпаднаха в групите. Пикс беше президент на Сръбската футболна федерация от 2001 до 2005г., а след това води отбори от Китай преди през 2021-ра година да поеме поста на национален селекционер. 

Душан Влахович е голямата звезда на сърбите. Любопитно е, че играчът на Ювентус дори в един момент беше резерва на Александър Митрович в националния отбор, въпреки че беше титуляр в Юве, но сега нещата се промениха и той си е основният избор в атаката за сърбите, които разполагат с много силен отбор и ще се опитат да преминат групи от 24 години насам. 

Вратарят на Рома Миле Свилар остана извън състава, въпреки силните си изяви за римляните. Извън състава останаха и основни футболисти през последните години като Неманя Радончич, Дарко Лазович и Матия Настасич

Най-добро класиране: Финалист 1960 и 1968 тогава под името Югославия

Състава на Сърбия за Евро 2024: 

Вратари: Предраг Райкович (Майорка), Ваня-Милинкович Савич (Торино), Джордже Петрович (Челси)

Защитници: Страхиния Павлович (РБ Залцбург), Неманя Стойч (Цървена звезда), Никола Миленкович (Фиорентина), Неманя Гудел (Севиля), Милош Велкович (Вердер Бремен), Сърджан Бабич (Спартак Москва), Урош Спаич (Цървена звезда), Филип Младенович (Панатинайкос)

Халфове: Неманя Максимович (Панатинайкос), Душан Тадич (Фенербахче), Филип Костич (Ювентус), Андрия Живкович (ПАОК), Срджан Милайович (Цървена звезда), Иван Илич (Торино), Лазар Самарджич (Удинезе), Сергей Милинкович-Савич (Ал Хилал), Мият Гачинович (АЕК), Саша Луки (Фулъм), Велко Бирманчевич (Спарта Прага)

Нападатели: Душан Влахович (Ювентус), Лука Йович (Милан), Александър Митрович (Ал Хилал), Петър Ратков (РБ Залцбург)

Словения 

Словенците са изключително корав отбор и въпреки, че имат малко звезди тимът може да направи не малко изненади в групата, в която се намира. Квалификациите също показаха това и въпреки, че отборът е по-скоро смятан за последен в групата нищо чудно да се окаже и изненадата в група С. Словения изигра последната си контрола преди Евро 2024 срещу българският национален отбор и двубоят завърши 1:1, след като Десподов откри от дузпа, а Шпорар изравни. 

Както споменахме Словения беше в една група със Дания и тимът направи много силни квалификации и завърши на второто място само заради по-лошите показатели. Двата отбора обаче се класираха директно и сега отново са заедно в една група и на финалите на Евро 2024. 

Треньорът на словенците Матиаш Кек е човекът водил най-дълго Словения. Първият му период е от 2007 до 2011, а сега е начело на тима от 2018. Водил е още Марибор, Ал Итихад и Риека. Кек за втори път ще води Словения на голям футболен форум след Мондиала през 2010, а тогава словенците се класираха за исторически първи път на Световно първенство. 

Определено вратарят на Атлетико Мадрид Ян Облак е най-голямата звезда на Словения, но на това европейско погледите ще бъдат насочени към Бенямин Шешко. Нападателят на РБ Лайпциг изигра страхотен сезон и се очаква след Европейското да бъде продаден за поне 60 млн. евро, а доста от най-големите отбори в света го искат. Силно Европейско определено ще вдигне и цената на Шешко.

Изненадващо извън състава остана един от основните футболисти в отбора - Миха Зайц, който играе във Фенербахче.

Най-добро класиране: Групова фаза Евро 2000

Състава на Словения за Евро 2024: 

Вратари: Ян Облак (Атлетико Мадрид), Вид Белец (АПОЕЛ Никозия), Игор Векич (Вейле)

Защитници: Ян Карничник (Целие), Юре Балковец (Аланяспор), Миха Блажич (Лех Познан), Яка Биол (Удинезе), Ерик Янджа (Гурник Забже), Петър Стоянович (Сампдория), Ваня Друкшич (Сочи), Давид Брекало (Орландо)

Халфове: Йон Станкович (Щруг Грац), Бенжамин Вербич (Панатинайкос), Санди Ловрич (Удинезе), Тим Елшник (Олимпия Любляна), Ясмин Куртич (Судтирол), Томи Хорват (Щрум Грац), Адам Черин (Панатинайкос), Нино Жуделш (Бодьо/Глимт), Адриан Желкович (Спартак Търнава), Йосип Иличич (Марибор)

Нападатели: Андраж Шпорар (Панатинайкос), Бенямин Шешко (РБ Лайпциг), Ян Млакар (Пиза), Жан Випотник (Бордо), Жан Челар (Лугано)

Заб. Евро 2020 се проведе през 2021-ра година, но остана в официалната статистика като Евро 2020!