В паузата за националните отбори през септември десет от футболистите на Ботев бяха част от националните си отбори, а ето как се представиха те.

Никола Илиев започна като титуляр за младежкия национален отбор на България при загубата с 1:3 от Полша в квалификация за Европейското първенство през 2025. В групата бе и Атанас Чернев, който наскоро се възстанови от контузия, но централният защитник не взе участие в срещата. Дебют за младежкия национален отбор направи крайният бранител Димитър Папазов, който през това лято премина от Ботев в Болоня.

Трима от футболистите на „канарчетата“ бяха част от лагера на юношеския национален отбор на България до 19 години и играха в двете приятелски срещи с Малта. Двата двубоя завършиха наравно — 0:0 и 1:1. Централният защитник Ивайло Видев започна и двата мача като титуляр, а в първия бе и с капитанската лента. Велиян Видолов и Емил Найденов се включиха от скамейката в първия двубой, а втория започнаха от първата минута.

Естония с Йонас Taм и Матвей Игонен започна участието си в Лига на нациите с две загуби — в домакинството на Словакия с 0:1 и в гостуването на Швеция с 0:3. В двата мача Там започна като титуляр, а Игонен не записа минути.

Защитникът на Ботев Антоан Конте участва в един от двата двубоя на Гвинея на старта на квалификациите за Купа на африканските нации. Конте бе титуляр срещу Танзания, а тимът му отстъпи с 1:2. Няколко дни по-рано селекцията на Гвинея записа поражение и в гостуването си на Конго, но бранителят не взе участие в срещата.

Матиюс Ремейкис не записа минути в европейската квалификация на младежкия национален отбор на Латвия до 21 години с Чехия. Фаустас Степонавичюс, който играе под наем от Ботев в Септември, стартира от първата минута, но в крайна сметка Латвия загуби с 1:2.

Едгар Пилоян започна като титуляр и остана на терена до 79’ при поражението на младежкия национален отбор на Армения от Финландия с 1:3. Двубоят в Ереван бе част от квалификациите за Европейското първенство до 21 години през 2025 в Словения.