На 2 юни 2020 година, Сдружение „Ботев Пловдив“ връща една позабравена инициатива от миналия век, съобщават от Сдружението. На този ден, в който всички прекланяме глава пред подвига на нашия революционер Христо Ботев, заедно с Инициативен комитет от пловдивски общественици ще възродим клубната традиция отпреди десетилетия, дала
началото си с изграждането на първия паметник на Христо Ботев в Пловдив.

Сдружение „Ботев Пловдив“ стартира дългосрочна инициатива за отдаване почит на големите личности в клубната история на най-стария футболен клуб в България. Началото на кампанията ще бъде дадено с отдаване на почит към легендарния Динко Дерменджиев – Чико, чийто паметник ще бъде издигнат пред стадион „Христо Ботев“, а последващи инициативи са свързани с желанието за изграждане паметници на легендите, дали основата на футболния клуб и донесли ни толкова радост през годините.
Проектът, който ще бъде реализиран на обществени начала, е ориентиран към бъдещето на футболния живот на България, а завещанието, което Сдружението иска да остави, е мост между поколенията привърженици на жълто-черните.

Проектът ще стартира със създаването на монумент на Динко Дерменджиев - Чико - футболист от световна величина, оставил ярка следа в историята на този спорт, емблема на клуба, символ на клубна вярност и всеотдайност. За целта ще бъде направен отворен конкурс за създаване на монумента към всички артисти и скулптури в България.

Официалният старт на кампанията и подробностите по организацията ще бъдат оповестени от Инициативния комитет и Сдружение Ботев Пловдив пред медиите - утре, след официалното поклонение на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни в Цар Симеоновата градина в 11:45, се казва още в съобщението на Сдружението.