Ботев се завръща в европейските клубни турнири след петгодишна пауза. Тимът е домакин в първа среща от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите. Мачът е днес от 20:00ч. на стадион "Васил Левски" в София.

Ботев и АПОЕЛ дебютират в новия турнир на УЕФА - Лигата на конференциите, който съществува от миналия сезон. Пловдивчани честват и точно 60 години от първия си мач в евротурнирите, който беше през 1962г. 

До момента Ботев не беше играл срещу кипърци, а за отбора това е мач номер 55 в евротурнирите. 

АПОЕЛ е играл два пъти срещу българи, но и двата пъти отпадна - Локомотив София и Левски. 

Трима българи са играли в АПОЕЛ през годините това са вратарят Румен Горанов 1982-1984, Захари Сираков 2002-2004 и Живко Миланов 2016-2019. 

Треньор на АПОЕЛ е бил легендата на Локомотив Пловдив Христо Бонев между 1995-1996.

В отбора са били и двама бивши играчи на Ботев - Вандер Виейра и Бобан Грънчаров.

Какво каза треньорът на Ботев Азрудин Валентич преди двубоя: 

Валентич преди АПОЕЛ: Искам да видя агресия и скорост утре, играем срещу много сериозен отборТреньорът на Ботев и капитанът Виктор Генев говориха преди срещата с кипърския тим

Какво заяви треньорът на кипърския тим Софронис Августи преди мача:

Треньорът на АПОЕЛ: Нашата задача е да неутрализираме силните качества на БотевКипърците ще са без двама основни играчи

Ботев започна ужасно сезона в първенството и загуби от Хебър и Ботев Враца. АПОЕЛ проведе подготовката си в България, но все още не е изиграл официален мач и именно мачът днес ще е първият официален двубой на тима за новия сезон. 

Добрите новини на Ботев е завръщането на Самуел Супрайен, Реда Рабей и Мохамед Брахими и тримата бяха наказани за първите два мача от новия сезон в първенството. Очаква се като титуляр да бъде и нападателя Мартин Секулич, който дебютира с два гола за Ботев. 

Аут за двубоя са трайно контузените Тодор Неделев, Станислав Работов, както и едно от новите попълнения Рой Херман, който също е контузен. 

АПОЕЛ също има кадрови проблеми и аут за двубоя са централният защитник Берт Еселинк и халфът Георге Ефрем. Двамата са с травми. 

Пълният списък на картотекираните играчи на Ботев за двубоя:

Ясен е съставът на Ботев за мачовете с АПОЕЛПървият двубой между двата отбора е в сряда

Всички играчи на АПОЕЛ картотекирани за срещата: 

Вижте състава на съперниците на Ботев в евротурниритеАПОЕЛ Никозия картотекира 22-ма играчи

АПОЕЛ привлече цели 11 играчи, а тимът завърши трети през миналия сезон и така спечели квота за евротурнирите. Ботев също завърши трети след пауза от 27 години, а след това трябваше да спечели баража за евротурнирите срещу Берое с 2:1, за да се завърне в Европа след 5 години. 

Реваншът е на 28 юли в Никозия. 

Победителят от тази двойка ще срещне в третия предварителен кръг на Лигата на конференциите срещу хърватския Осиек или казахстанския Петропавлоск. 

Съдия на двубоя ще е унгарецът Балаш Берке.

Вероятни състави: 

Ботев: Хидайет Ханкич, Па Конате, Виктор Генев, Роберто Пунчец, Самуел Супрайен, Реда Рабей, Дилан Мертенс, Джеймс Етоо, Емануел Току, Мохамед Брахими, Мартин Секулич

АПОЕЛ: Вид Белец, Матео Сушич, Хосе Анхел Креспо, Христос Веелер, Франко Ферари, Кингсли Сарфо, Лукас Соуса, Муртаз Даушвили, Диумерси Ндонгала, Далцио, Маркиньос