Алея на славата ще бъде изградена на стадион "Христо Ботев", след като завърши реконструкцията му. Това обяви председателят на Сдружение Ботев Радослав Кошински навръх честването на патрона на клуба Христо Ботев преди минути. Още вчера от Сдружението обявиха, че ще бъде изграден паметник на легендата Динко Дерменджиев - Чико. Днес стана ясно, че той ще положи началото на Алеята на славата, в която ще бъдат увековечени най-славните фигури в историята на канарчетата.

Вече се прави организация, създава се инициативен комитет, ще бъде проведен конкурс сред различни автори, които да представят виждането си как да изглежда монумента. Ще разгърнем кампания за набиране на средства, тъй като смятаме, че паметникът трябва да бъде направен с обществена подкрепа, а не с такава от институции. Проектантът на стадион архитект Георги Савов ще даде идея откъде да тръгне Алеята и къде да бъде разположена. Чико ще е първият, но Ботев има още много герои. Те са ясни и ще излизат от средите на пловдивчани и жълто-черните привърженици и всички ще бъдат увековечени на Колежа с годините. Точно затова обмисляхме създаването на тази Алея на славата, поясни Радослав Кошински.

Втората инициатива на Сдружението е възраждането на една хубава традиция, прекъсната след 1944 година. Всяка година на 2 юни футболното дружество Ботев е издавало така наречения Ботев лист, с който си хората са си спомняли за нашия патрон. В него се помествали стихотворения и биографични откъси. Идеята е да се почете воеводата революционер. Днес го правим за пръв път след 1944 година, каза още председателят на Сдружение Ботев.