Това е битката, която всички искат да видят. Антъни Джошуа и Тайсън Фюри би трябвало да се срещнат на ринга в може би най-великия мач за всички времена. Такова е посланието на двамата боксьори и на хората около тях. Този бой трябва да се случи. Никога не е имало такава жажда за него, както сега. Едва ли друг боксов мач е генерирал подобен интерес. За да се стигне до него обаче има няколко големи проблема.

Алгоритъмът невинаги е работил в полза на бокса, показва историята. През годините рядко сме виждали най-добрите да се изправят срещу най-добрите. Ако този двубой се осъществи - това ще бъде един от редките случаи, в които се е промъкнал през мрежата. Дали мачът между Джошуа и Фюри ще си остане само една неосъществена мечта като реванша между Ленъкс Люис и Ридик Боу? Или боят между Ерик Моралес и Хуан Мануел Маркес? Възможно е. Дали това би било изненадващо? Не. Като всички неща, свързани с преговори и политика.

Колкото по-голям е един мач, толкова повече се усложняват нещата. Говорим за на пръв поглед съвсем нормални проблеми - разпределение на парите, гелевизионно излъчване, датата и мястото на срещата. След това идват и детайлите, като например кой ще излезе втори на ринга и чие име ще бъде първо на рекламите. Мейуедър, например, успя да склони Мани Пакяо да се подложи на допинг тест преди мача помежду им през 2015 година. Американецът припозна онази битка като машина за пари и се възползва максимално от нея с принципа: Искаш да се биеш с мен и да направиш състояние - тогава се съгласяваш с моите правила.

За радост Джошуа и Фюри изглеждат от лесните типове за преговори. Но ако си мислите, че този мач ще бъде лесно уреден - забравете. Първият пробрем се казва Кубрат Пулев. Ако иска мач с Фюри, Джошуа трябва да преодолее българина, който е врял и кипял в тежката категория и доста подценяван. Фюри пък ще трябва да се справи отново с Дионтей Уайлдър. Циганския крал озапти американеца в първия мач, помете го във втория, но това съвсем не означава, че третият му е в кърпа вързан. В бокса всичко е възможно, а дясната ръка на Уайлдър неслучайно е наричана "Заличителят".

Промоутърът на Джошуа - Еди Хърн, заяви, че не вижда причина договорът за мача с Фюри да не бъде подписан още сега. Представете си какво ще се случи, ако в този случай единият от тях загуби, което е напълно в реда на нещата. Как можеш да обещаеш мач под условности?! Хърн твърди, че вече почти е уредил обединителния двубой с ко-промоутъра на Фюри - Боб Аръм. Нещо, което последният не само че отрече, но и заяви, че такъв двубоя няма как да се осъществи, тъй като Пулев ще нокаутира Джошуа. А и не са родени никакви разговори с другия ко-промоутър на Фюри - Франк Уорън, с когото Хърн не се понася по линия на баща си Бари Хърн. Другите проблеми, които могат да възникнат, са свързани с телевизионното излъчване и редица детайли. Както и с мястото на провеждане на мача. Фюри направи име в САЩ, Джошуа ще иска да се бие у дома, принцовете на Саудитска Арабия вече са готови да сложат на масата сумата от 400 милиона паунда. Едва ли това е най-ключово за сделката, но при всички положения е пречка.

Стигаме и до разпределението на парите. Еди Хърн смята, че 50 на 50 би било резонно. В щаба на Фюри обаче са на мнение, че техният човек е номер 1 в дивизията и вероятно ще настояват за по-големия дял. Идва и проблема за Джошуа с WBO, която настоява за задължителна защита на титлата срещу претендента Олександър Усик. Тя бе отложена, за да се даде път на IBF и Кубрат Пулев, но дали организацията няма да изиска този двубой да се проведе след срещата с българина? Джошуа може да оваканти пояса, но двамата с Фюри трябва да сложат на масата всички титли, нали? Така че има още много пречки, преди да видим мач между Джошуа и Фюри. Не казваме, че такъв двубой не е възможен, но пътят, който трябва да се извърви е наистина дълъг и осеян с препяствия.

Джордан Сюард, Дейли Мейл