Трябва да променим структурата на Висшия съдебен съвет, така че системата да се управлява по-ефективно, каза вътрешният министър

Съдебната реформа може да започне и сега, ако има мнозинство на разума. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя коментира предстоящите промени в Конституцията.


„Променяме вътрешната структура на Висшия съдебен съвет така, че да осигурим нови хора да влязат в този орган. Може и тези, които са в момента, да останат, но трябва да минат през съответните избори, за да може системата да се управлява по-ефективно. Всички помнят случая с Красьо Черния, делото срещу съдия Ченалова. Затова е важно да се промени системата. Водили сме за това разговори с нашите коалиционни партньори и тепърва предстоят консултациите с опозиционните партии“, заяви Бъчварова.


Тя призна, че битовата престъпност е много сложен проблем, заради съвпадението на поредица от спънки – социални, образователни, регионални особености. Това е много голямо предизвикателство, не мога да се ангажирам с едно обещание, че този проблем ще бъде решен кардинално, каза министърът.


„Държавата е там, докъдето има възможност да присъства, няма политика да се затварят очите пред престъпления. Този тип явления са комплексни, отразяват особености на етническите групи и други проблеми, които се случват в момента”, коментира Бъчварова. Тя сподели, че се чувства като войник, който трябва да си свърши работата.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg