Градският съвет на БСП ще сезира Районна прокуратура срещу неизвестен извършител заради незаконни действия на Областното ръководство на социалистите. Тази сутрин временният председател на Градския съвет в Пловдив Ангел Иванов, общински съветници и членът на националния съвет Атанас Петков са установили, че патроните от централата на БСП под тепетата на улица „Кръстьо Пастухов“ са били сменени, а охраната е получила разпореждане да не ги допуска в залата за пресконференцията, която бе обявена. Заповедта е на областния председател Емил Караиванов.

Поради това, насроченият брифинг бе проведен пред централата.

Според доц. Ангел Иванов с разпореждане на Изпълнителното бюро в София са били иззети печата на партията, документи, както и базата данни, в които има лични данни за стотици членове на партията. Те не знаят какво може да е изнесено от централата, поради това ще сигнализират до Районна прокуратура-Пловдив, тъй като може да има извършено престъпление. Все още в регистрите материално отговорно лице към Градския съвет на БСП е освободеният от „Позитано“ 20 председател Димитринка Вакрилова, която също не знае какво се случва в централата на социалистите под тепетата.

Според Атанас Петков, който е член на Националния съвет от „Позитано“ 20, продължават да взимат противоуставни решения, но в бързината си да поправят стари грешки, допускат и нови.

В последното си решение националният съвет, което е от 9 април, са прекратени предсрочно мандатите на председателите на районните съвети на Градския съвет, както и на контролните комисии, оказало се обаче, че голяма част от организациите в Пловдив продължават да функционират, тъй като те не са изброили всички ръководни органи.

Така на 11 май се взима ново решение, което е било „на подпис и не присъствено“ , в което са ревизирали предишното си решение от 9 април. В него вече се изброява прекратяването на мандатите на всички партийни пловдивски организации, но пък са пропуснали Градския съвет на БСП, с което на практика то продължава да функционира. Така градските конференции на БСП не се прекратяват, както и функционирането на градската контролна комисия. Поради това, градският съвет начело с доц. Ангел Иванов ще насрочи конференция този уикенд в Пловдив, за да обясни патовата ситуация, в която се намира пловдивската организация. В същото време с решение на националния съвет е определило за ръководител на работна група, която да изземе функциите на градския съвет. Това са 15 души, начело на които е Атанас Зафиров, а сред членовете са и близки до Корнелия Нинова мести социалисти, като Иван Петков, доц. Георги Йорданов, Калин Илчев и др.

На тях  е възложено да организират пълен цикъл отчет и избори в пловдивската градска организация от 1 юни до 15 юли, като на 16 или 17 юли трябва да се проведе градска конференция, която да избере новия председател на БСП в Пловдив. Към този момент няма абсолютна никаква яснота какво ще се случи през следващите месеци, както и кое ръководство от двете ще взима решенията. Според общинския съветник Йордан Василев целта на тези мероприятия е напълно да се унищожи втората по големина организация на БСП в страната, а Корнелия Нинова да назначи свой близък човек за председател. Василев заяви, че пловдивските социалисти няма да допуснат това и ще се борят за бъдещето на БСП под тепетата.