Оставаме в опозиция. Това заяви Николай Денков в началото на разговорите при президента Румен Радев преди връчването на първия мандат на ГЕРБ-СДС.

„Веднага след изборите заявихте твърда позиция, че ще останете в опозиция и няма да се ангажирате с политики на сглобки с ГЕРБ-СДС и ДПС. Продължавате ли да сте на тази позиция? И дали ако ГЕРБ-СДС с първия мандат предложи правителство, което издигне същите приоритети от вашата обща предишна управленска програма, няма да застанете зад тях и да ги  подкрепите?”, попита Радев. 

Освен това ги попита дали биха се ангажирали с реализирането на третия мандат или дали биха участвали в правителство с мандат, даден на „Възраждане”.

„Последните три години стана ясно, че е лесно да се свали правителство, но е трудно да се състави ново. За три години ГЕРБ получи 6 пъти мандати, сега ще получи седми път, и нито един път не успя да направи правителство. Ние успяхме 2 пъти и плащаме голяма цена”, заяви Денков. „Ние изпълнихме дългът си към държавата по отношение на политиките, които според нас са важни. Ако за някой друг тези политики също са важни, той трябва да изпълни дълга си към държавата. Това са първата и втората политически сили. Те през цялото време работиха заедно и когато критикуваха нашите правителства, и когато ги свалиха”, заяви Денков.

„По отношение на подхода в това НС, който демонстрираха ГЕРБ и ДПС, той е погрешен. Ние винаги започвахме с приоритети, вариант на управленска програма. Сега не виждам нищо такова. Виждам скрити разговори за позиции. При нас приоритетите не са променени, но не виждаме как можем да ги реализираме при настоящата политическа конфигурация. Затова казваме, че оставаме в опозиция. Приоритетите ни не са променени, не виждаме как могат да се реализират при тази политическа ситуация”, заяви Денков.

„Ние сме млада партия, млада управленска коалиция. Знаем колко е трудно да съставиш правителство. Два пъти ни се наложи и поехме отговорността, защото знаем колко е важно да има редовен кабинет. Избирателите този път ни дадоха позицията на опозиция. Избирателите дадоха на ГЕРБ възможността за седми път да съставят правителство, предния път не успяха. Ние ще сме проевропейска и антикорупционна коалиция. Няма да отстъпим от своите политики и реформите, които започнахме в своя кабинет”, каза Петков.