Министърът на икономиката Кирил Петков отговори на въпроси на гражданите и медиите днес във фейсбук страницата на министерски съвет.

Той коментира и темата с небостъргача в „София Тех Парк”.

"Небостъргач от 90 000 кв.м строят държави с нефтени находища, а такива ние нямаме. Намерението да се строи нещо подобно в „София Тех Парк”, той определи като пълна глупост. За него са заделени 150 млн., без търг и поръчка. Държавната консолидационна компания я възлага на държавната фирма "Монтажи", а тя ги дава на трета фирма. Задачата й са три неща - да проектира сградата, да я строи и да и направи надзор. Подготвил съм и сигнал до прокуратурата, добави Петков.

За в бъдеще този проект ще бъде прекратен. Разглеждаме договорите и обмисляме как да върнем парите, за да минимизираме максимално щетите, каза министъра. Идеята е била в небостъргача да се преместят министерства. Петков заяви, че е интересно какво е щяло стане със сградите в центъра, дали не е имало идея да бъдат продадени, "надявам сме да не е имало", допълни още той.

Според Петков България има потенциала да привлече големи инвеститори, но за тази цел са необходими действия в няколко посоки – предприятията да са близо до потенциалните си пазари и до потенциалните си местни партньори и доставчици, но и чуждите компании да са спокойни, че тук няма да бъдат обект на корупционен натиск и няма да се сблъскат със съдебна система, която действа пристрастно. 

На въпрос за строежа на електромобили и завода в Ловеч с участието на братя Домусчиеви, Петков заяви, че на Next.e.GO са предлагани терени и те са се спрели на Ловеч, но немската компания е мажоритарен собственик, поясни министъра. Техните автомобили ще бъдат предимно за износ и ще се вземат приходи от европейските пазари.

Петков обясни, че един от директорите на "Бош" му е казал, че наблюдават две компании за електромобили, едната от които е Next.e.GO. Ако плановете им са на път да се осъществят, то от „Бош” са готови да преместят една от фабриките за електромотори близо до техен клиент.

Министър Петков обясни също, че държавното стимулиране на фирми, за да се ползват стоки за българския пазар, не е идеята на проектите. Ако се направят много заводи, то и заплатите ще се вдигнат. За да оцеляваш трябва да вдигаш заплатите, но това не се харесва особено на бизнеса.