Служебният премиер Димитър Главчев, а не президента Румен Радев, да представлява България на Срещата на върха на НАТО през юли във Вашингон поискаха от ДПС.

"В този решителен за сигурността на света и Европа момент, страната ни трябва да бъде представлявана от български представител, с ясен евроатланически профил, който да изрази категорично и еднозначно неотменимостта на ангажимента ни към всички решения на Алианса, свързани с легитимното правото на Украйна да се отбранява от непровокираната военна агресия на Русия", настоява лидерът на движението Делян Пеевски в своя позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

"Не трябва да се допуска още веднъж Радев да използва този най-висок форум на НАТО за разпространение на руска пропаганда и всяване на страхове в българското общество, на каквито скандални случаи бяхме свидетели", настоява още Пеевски.

Вчера Главчев изпрати писма до шефката на парламента Рая Назарян и лидерите на парламентарните групи с питане кой да иде - той или Радев. По принцип страната ни е представлявана от държавния глава, но сега се чуха призиви да иде Главчев заради неубедителните позиции на Радев по евро-атлантическите въпроси. Той се противопостави остро на решението на Парламентарната асамблея на НАТО от София да позволи на Украйна да обстрелва Русия с ракети, дарени от страни от Алианса.

Единодушно решение обаче не е било взето сутринта на председателския съвет. ДПС, ПП-ДБ и "Величие" са били за Главчев, а "Възраждане" и БСП - за Радев. От ГЕРБ-СДС и ИТН не са обявили позициите си официално, но вероятно първата политическа сила е била за премиера, а хората на Слави Трифонов - за президента.