Напрежение и в Народното събрание. Ненадейната оставка на главния секретар на МВР и акцията в Агенция "Митници" предизвикаха коментарите на основните политически партии. Тонът се изостри и по повод разпадането на коалицията и бъдещите планове за управление след изборите.

„От три години даже и познат нямам в митниците. Всичко беше изчегъртано и клановете, които са там, се бият. Последните 1-2 седмици масово се сменяха хора или са били подплашени от това, което са правили години наред или може и отвън да са им казали, че върви контрабанда”, заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

„Нямаме повече информация. Не разбираме как хем Банкова е задържана, хем не е задържана. Как може да прекара в КПКОНПИ толкова време. Това е институция, която не може да задържа никого. Очевидно има много процесуални въпроси”, посочи Даниел Лорер от ПП-ДБ.

„Промени в Агенция „Митници” е правил Асен Василев,  тя е управлявана от него. Всички шефове са назначавани от Василев и цялата отговорност е негова”, категоричен беше председателят на ДПС Делян Пеевски.

„Нямаме достатъчно информация и тези въпроси не са към нас. Очевидно  досегашната сглобка си разчиства сметки помежду си”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Защо чак сега? Естествено ние знаем защо – развали се управляващата тройна коалиция. И по този начин ГЕРБ и ДПС удрят своите бивши коалиционни партньори”, заяви председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов.

Така отново се стигна до въпроса кой доведе до провала на ротацията. От Министерския съвет премиерът в оставка обвини Пеевски, като го нарече „най-голямото зло”. Той отговори от парламента: „Направо не мога да повярвам, че човекът, за когото се грижих девет месеца и който е най-слабият премиер в историята на държавата, този, който когато се наложи да отида до тоалетната, при преговорите с миньорите, ми прати SMS: „А има ли проблем, че излизаш?”. Точно този човек, на който му държах ръката и му помагах, да го казва това нещо. Не мога да повярвам. Това постоянно да ми звънят и да идват, а после пред вас да дават странни изявление, трябва да приключи. Не мога да разбера навсякъде съм ходил с тях заедно. Как се събудиха днес и казаха това. Те със злото ли живяха девет месеца?”, попита той.

„Не давам оценка на казаното от Денков, но помня, когато дойдоха миньорите да ги бият в парламента - той се сгуши зад Пеевски. Помня много срещи, на които въобще не се разглеждаше такова зло. Ако Пеевски и Петков решат да направят правителство, защото аз само с ДПС няма да съставя кабинет, ще бъдем една не лоша опозиция”, заяви Борисов.  

„Почти не намирам думи в български език, с които да опиша отношенията между тези хора. Довчера, девет месеца абсолютна сглобка, благодарение на Пеевски си решиха си конституционните въпроси и сега изведнъж „той е най-голямото зло”. Какво да ви кажа? Лицемерие”, коментира Нинова.

Междувременно депутатите изслушват министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов на закрито заседание. Темата е Мартин Божанов-Нотариуса. Искането е на съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Изслушването е закрито, защото ще бъде обсъждана класифицирана информация.   

Главният секретар на МВР Живко Коцев напуска