Четвъртата политическа сила „Възраждане” е на консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство. На „Дондуков” 2 лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че ГЕРБ и ДПС са негласна коалиция от ''сиамски близнаци". "Готови сме да разговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС с третия мандат за широк кабинет с консенсусен министър-председател начело. Категорично не бихме подкрепили правителство на малцинството", смята той.

Според него "Възраждане" уважава всички избиратели, независимо за коя партия са гласували. "Правим стрес тест на българската политическа система, за да видим ще паднат ли маските. Борисов не е радостен, защото осъзнава голямата зависимост на ГЕРБ. Възможно е да има правителство в този парламент. 125 мандата са различни от тези на ДПС и ГЕРБ. Ако искаме да покажем, че може да има държава, която да не се управлява от Борисов и Пеевски, сега е моментът", подчерта Костадинов. И допълни, че КСНС трябва да бъде свикан заради избора на нов патриарх и възможна "пълзяща украинизация" и "Възраждане" очаква отговор от държавния глава.

Президентът от своя страна заяви, че ниската избирателна активност е поставила на изпитание легитимността на вота. И зададе няколко въпроса на партията. "Как виждате преодоляването на гражданската апатия? Как преценявате бъдещето пред 50-тото НС? От ГЕРБ-СДС заявиха, че ако няма съгласие за ясно изразено мнозинство, ще формират правителство на малцинството. Бихте ли подкрепили идеята и при какви условия и имате ли формула за излизане от нелеката политическата ситуация", попита Радев.

Той уточни, че е готов да разговаря с всяка партия, която има план за действие с третия мандат. 

В понеделник държавният глава се срещна с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. До момента от партията на Борисов заявиха готовност за съставяне на правителство на малцинството, от ДПС посочиха, че трябва да се направи правителство от евроатлантическите партии. ПП-ДБ пък категорично отказва да участва в подобни преговори.