Дружеството „Сортови семена елит ЕАД” саботира действията на правителството, както пречи успокояване на пазара във времена на безпрецедентна спекулация. Настоящото ръководство е назначено от правителството на ГЕРБ, съобщи министърът на земеделието Иван Иванов.

Тук се случва нещо. На 14 март, ден преди да влезе в сила постановление на МС, на свое заседание съвета на директорите ме уведомява с писмо, че предлага преразглеждане на взетите решение и предлага друг механизъм за осигуряване на необходимите количества зърно за продоволствени цени. С това те отказаха да изпълнят възложените им задачи. Конкретните лица подадоха и заявления за напускане, с което блокират процедурата да бъдат освободени“, заяви министър Иванов.

Иванов призова ръководството на дружеството да подаде оставките си и да спре да възпрепятства работата на правителството. В Министерски съвет ще бъдат представени алтернативни варианти, каза още Иванов.

„Аз считам за безотговорно в момента на умилена спекула да се саботират институциите. Настоящото ръководство на Сортови семена елит е назначено то ГЕРБ, което само по себе си поражда въпроси“, заяви още той.

Според него това част от кампанията , която цели да постави българския народ на колене. Иначе вече има разработени резервни варианти с други структури на Министерството да се започне процедурата на пазара на зърно. Има разработена методология за изкупуване на зърно, поясни още той.

В момента в страната ни има складове на търговци и производители, като по данни на МЗ има складови площи за съхранение за около 14 милиона тона. Наличните количества до преди седмица са били малко на 2 милиона, заяви министъра.