Надграждаме различни елементи от процеса по подготовка на изборите в частта, за която отговаря изпълнителната власт, в интерес на още повече публичност и прозрачност. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев, който заедно с министъра на електронното управление Валентин Мундров и министъра на иновациите и растежа Росен Карадимов, присъстваха на публичното теглене на номерата на машините, които ще бъдат удостоверявани за съответствие на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Тегленето на номерата се извърши на случаен принцип и беше открито за медии. Основната цел е да възстановим доверието на българските граждани, те да участват по-активно на изборите и да бъдат сигурни, че гласът им няма да бъде отклонен в грешна посока, изтъкна още Главчев относно работата на служебния кабинет по подготовката на вота.

При предстоящото удостоверяване на машините всички граждани отново ще имат възможността да наблюдават работата на екипите в реално време в обособена зона в МЕУ. Залата е оборудвана с изцяло нова камера, от която ще може да се извлича и звук. От камерата ще може да се наблюдава както общата картина на залата, така и детайлно отделните работни места. Премиерът Главчев призова партиите и неправителствените организации да се възползват от възможността, дадена им в Изборния кодекс, те също да проследят този процес.

Устройствата за видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане след обявяване края на изборния ден в секционните избирателни комисии при преброяването на гласовете ще бъдат доставени по предназначение след пряка координация с областните управи, по график. При тях също има надграждане с удобство за ползването – гласови съобщения ще сигнализират членовете на СИК в случай, че батерията пада.

И на тези избори ще има организация за осигуряване на телефонна линия (Call Center), на която Секционните избирателни комисии да получават съдействие при възникнали проблеми с работата с устройствата за видеонаблюдение.

Премиерът Димитър Главчев отбеляза, че съгласно Изборния кодекс основно задължение по провеждане и организация на изборите има ЦИК. Министър-председателят акцентира върху доброто взаимодействие на правителството с Комисията и изрази очакване то да продължи да бъде надграждано.