Бодигардът се води специалист по "Връзки с обществеността"

Георги Асенов Георгиев, шеф на охраната на депутата от ДПС Делян Пеевски, е назначен като негов нещатен сътрудник в парламента, съобщи Дневник. Това е установило изданието след справка в регистъра на нещатните сътрудници на депутатите, парламентарните групи и комисии на сайта на Народното събрание.

Освен него е назначен и Благой Любенов Сакарев. И двамата са със средно образование, щели да помагат на депутата като специалисти по "Връзки с обществеността".  22-ма от общо 296 сътрудници в НС са завършили само гимназия.

Георги Георгиев е този, който подаде сигнала в прокуратурата за планираното покушение срещу Пеевски. Според показанията му тогава с него се свързал човек, който искал от него да носи техническо средство, за да се знае "точното местоположение на Пеевски при придвижването му в страната". Той отказва и подава сигнал.

Тогава бяха задържани трима души за 72 часа, а после пуснати поради липса на каквито и да е доказателства. И прокуратурата впоследствие призна, че разследването е било грешка.

Сакарев и Георгиев бяха избрани като съветници на парламентарната група на ДПС в началото на мандата, но сега на тяхно място са Велислава Кръстева и Кристиян Коев - Флейтата, кметът на Кърджали Хасан Азис и бившият депутат Юнал Лютфи.

Нещатните сътрудници могат да са на граждански договор, който да се плаща от безотчетните пари отгоре върху заплатата на депутата. Иначе основната им полза е постоянният пропуск за влизане в сградите на НС.

И други интересни имена се появяват сред сътрудниците в страницата на парламента.

За сътрудник към парламентарната комисия за наблюдение на Комисията за енергийно и водно регулиране е назначен Стефан Гамизов, представящ се за консултант и енергиен лобист.

Димитър Чобанов, братът на бившия финансов министър от кабинета "Орешарски" Петър Чобанов, пък е назначен за сътрудник в комисията по икономическа политика.

Бившият шеф на Националната разузнавателна служба и бивш депутат от "Синята коалиция" Димо Гяуров е сътрудник в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, оглавявана от Атанас Атанасов, бивш шеф на контраразузнаването при управлението на Иван Костов.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов е сътрудник на здравната комисия.

Комисията по транспорт, информационна технологии и съобщения се ползва от експертните знания на бившия зам.-кмет на София Велизар Стоилов и на бившия депутат от БСП Мартин Захариев.

Бившият депутат от времето на НДСВ Анели Чобанова е назначена за нещатен сътрудник към парламентарната група на Патриотичния фронт.

Румен Петков и Васил Калинов, които бяха няколко мандата депутати от БСП, сега са сътрудници на парламентарната група на АБВ.

Бившият социален министър в тройната коалиция Емилия Масларова е сътрудник на Кирчо Карагьозов, а шефът на БСП-София Калоян Паргов  - на депутата от БСП Иван Иванов.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg