Депутати от „Продължаваме промяната” инициират приемна в Областна управа – Пловдив от името на Комисията по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление към Народното събрание.

По-рано към медиите бе изпратено прессъобщение, в което се казва, че в понеделник председателят на комисията Настимир Ананиев заедно със заместник-председателят на комисията – Йордан Терзийски, както и народните представители от Пловдив – Венцислава Любенова и Росен Костурков ще бъдат в Пловдив.

„ Приемната за граждани ще бъде с фокус дейността на комисията – Закон за устройство на територията, Закон за гражданската регистрация, Закон за кадастъра и имотния регистър, Закон за пътищата и други важни теми за българските граждани. Искаме да чуем проблемите на гражданите от Пловдив и се надяваме да можем да помогнем”, пише в съобщението.

На днешното заседание на комисията Иван Тотев от ГЕРБ и депутати от ИТН зададоха въпроси на Ананиев в качеството си на какъв прави въпросната приемна.

„ Най-нормалното е при такова посещение в Пловдив, депутатите от 16 и 17 МИР да бъдат най-малко уведомени за подобна среща, ако не и поканени. Откакто се занимавам с политика такова нещо не се е случвало, дори когато кметът на Пловдив бе от опозицията. В комисията от Пловдив сме Младен Шишков и Манол Генов, но ние не знаем за нея. Най-малкото е неприятно, че научаваме от медиите за нея, предвид, че тази комисия ще работи месеци, ако не и години. Това разваля доверието и руши посланието за работата в екип”, каза Иван Тотев.

Настимир Ананиев заяви, че е изненадан, че Тотев иска да присъства на негова приемна, като той искал да обиколи всички градове, за да се запознае с проблемите на хората.

Депутат от "Има такъв народ"  също попита в качеството си на депутат, или на председател на комисията ще направи това посещение, а Ананиев му отвърна, че след заседанието ще му отговори.

Така на практика излиза, че Ананиев и другите трима депутати от ПП използват сградата на Областна администрация за партиен офис, където да правят своите приемни. То обаче е замаскирано, като официално посещение от законодателната комисия.  

На практика около 2/3 от заплатите на депутатите около са за представителни разходи – отварянето на приемни за граждани, пътни разходи и други.  До този момент нито един от народните представители от ПП не са отворили такава приемана в Пловдив, като явно предпочитат да спестяват „парите” за тях, като ползват сградите на държавните органи.

 Друг е и въпросът, че и областна управа е част от изпълнителната власт, а правенето на партийни приемни в нея, поставя въпроса и за спазването на принципа за разделението на властите, за които четирите управляващи партии парадират, че ще бъде поставено на пиедестал.