Откакто г-жа Петя Банкова беше назначена в Агенция "Митници" имаме рекордно количество наркотици, които са задържани. За мен е много странно точно тя да бъде обвинена, че прикрива канали за наркотици. Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че както по филмите я атакуват защото си върши работата. Нямам информация от ДАНС до момента и съм поискал. Това каза премиерът в оставка акад. Николай Денков, който за последно отговаря на въпроси на граждани и медии във фейсбук. 

Ръководителят на ДАНС обяснил на премиера в оставка, че трябва специално решение от прокуратурата. Ръководствата на тези структури не се отичат пред мен, нито са назначавани от мен, а се отчитат явно пред този, които ги е назначил, обясни още Денков.

Факт е, че са задържани наркотици за милиони. Нека видим какви обвинения има. Ако има доказателства, разбира се, тя ще трябва да понесе някаква отговорност. От доста време се въртят слухове, може да ги видите и в медиите, че ДАНС прикриват канали за наркотици. Г-жа Банкова е работила там. Аз не мога да ги потвърдя, но точно това би трябвало да е работата на службите , каза още Денков. 

Денков коменира и оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев.

Това, което знам е, че г-н Живко Коцев е под сериозен натиск от страна на министъра. И поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата, каза още Денков. И обясни, че натискът е бил да напусне, защото не могат да работят заедно. С него от много отдавна не съм говорил, даже не идва и на последните министерски съвети, но както казах аз също нямам особено доверие след няколко неща, които се случиха, каза още Денков.

И сега Денков би назначил същият състав на правителството с изключение на двама министри. Нека да припомня, че този кабинет не е лично мой. Ние отделихме около десет дни с лидерите и Мария Габриел, за да подберем тези министри. Една не малка част от тях са предложени от г-жа Габриел, каза още Денков. И за първи път отговори кои - министърът на културата, образованието, иновациите и растежа, туризма. Това са имена, които се появиха от г-жа Габриел. Министърът на вътрешните работи за първи път бе споменат от г-н Борисов. Аз бях там, чух го лично и го казвам като пряк свидетел. Г-н Борисов каза: "Защо не проверите Калин Стоянов", разказа Денков. Министърът на електронното управление пък се появил от Божидар Божанов. Там действително е изненада как се развиха нещата, защото те бяха работили заедно. Йоловски беше зам.-министър на Божанов, каза още Денков. 

Ние нямаме мнозинство, с което да осигурим смяната на тези министри (Йоловски и Стоянов - б.а.). При цялото време трябва да се съобразявам, че ние сме 1/4 от Народното събрание. Ако зависеше от мени отдавна щях да ги сменя и двамата, каза още Денков. И с двата не имал директен разговор, защото не било нормално да научава от медиите, че Йоловски е бил заплашван. Денков обясни, че Министерството на електронното управление не се намира в добро състояние и много хора напуснали. 

Г-н Йоловски обслужи по чудесен начин желанието на Пеевски и на ГЕРБ да отпаднат машините при гласуването на месните избори. То попадна под техен контрол, защо да го сменят? Както чувам вероятно ще остане и в служебното правителство. Това, което знам е, че някои хора не искат честни избори, каза Денков.