Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отиде на консултациите при президента Румен Радев заедно с Томислав Дончев и Делян Добрев. 

"Изминаха две седмици от изборите, които ви отредиха статута на първа политическа сила. Този резултат ви натовари със задачата за сформиране на правителсво. Предстои да ви връча проучвателния мандат". Това каза президентът. Румен Радев даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет със среща с победителя на изборите.

"На практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ, които са ни дали такава голяма отговорност, не искат да понасят пасивите, а друг да ни представлява. Не може предпоследния и предпредпоследния да ни казват. Изведнъж с 68 депутата от 240 с такива мнозинства и антагонистично говорене не виждам някъде нещо да се случи освен в първия мандат. Не виждам как ще стане с втория, нито с третия. Вчера ИТН каза, че нищо не може да стане с първия и втория мандат. Съжалявам, но това предопределя избори", каза Борисов на Радев.

От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че за тях възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ.

По време на консултациите си с другите партии преговорният екип на партията обяви, че вижда следващия кабинет като правителство на споделената отговорност.