Няма да има избирателни секции в Израел и Ливан за предстоящите избори заради напрегнатата обстановка в Близкия изток. Това съобщи на брифинг Цветозар Томов от ЦИК.

719 секции в 57 държави ще бъдат разкрити за вота. Подадени са общо 30 689 заявления за гласуване от българи в чужбина - по-малко отколкото на предишни избори. Основните причини са две - намаляващата всеобща избирателна активност, както и фактът, че на много места не могат да се разкрият секции, защото не повече от 100 души са подали заявления за гласуване.

Българските граждани в чужбина, които са изпуснали срока да подадат заявление, имат възможност да гласуват, като подадат декларация че не са гласували и няма да гласуват на друго място, припомни Цветозар Томов. Той призова хората извън страната да подават заявления при евентуални бъдещи кампании, защото това улеснява работата на ЦИК.

Комисията няма проблеми с изпълнението на хронограмата и подготовката за изборите протича по график, каза още Томов. Той обаче коментира, че партиите трябва да решат помежду си как ще се образуват съставите на СИК:

"На консултациите винаги има спорове. Винаги досега в крайна сметка се е стигало до споразумения за определяне на съставите на СИК. Ситуацията с вътрешните конфликти е добре известна, обикновено тези консултации продължават 12 часа. Още е рано да кажа дали колегите постигат разбирателство".

Крайният срок за заявления е за гласуване по настоящ адрес е 12 октомври. Също тогава изтичат сроковете за заявления за подвижни избирателни кутии. ЦИК е приела решение за реда за образуване на секции за трудноподвижни хора, както и в лечебни заведения, домове за стари хора.

Продължава и процедурата за регистрация на наблюдатели - срокът е непосредствено до преди изборния ден.

В ЦИК днес се провеждат и консултации с представителите на парламентарно представените в 50-ото Народно събрание партии и коалиции относно предложения за състава на секционните избирателни комисии извън страната за гласуване в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. в съответствие с изискванията на Изборния кодекс.

В консултациите могат да участват и други партии и коалиции, регистрирали кандидати.

Съгласно хронограмата на ЦИК секционните избирателни комисии извън България се назначават до 14 октомври. Когато партия или коалиция не е направила предложения за състав на СИК извън страната, ЦИК назначава членове на СИК по предложение на ръководителите на съответните дипломатически и консулски представителства на страната зад граница или на министъра на външните работи, или от упълномощен от него заместник-министър.