Няма нужда от аспиратори в общинската болница „Света Мина“ в Пловдив, тъй като там ще се лекуват пациенти с по-леки клиники. По-тежките случаи ще се прехвърлят в УМБАЛ „Свети Георги“, която е съвсем близо и това е напълно възможно.

Така здравният министър проф. Костадин Ангелов  коментира преобразуването на общинската болница под тепетата в ковид такава.

Той подчерта и броя на излекуваните у нас.

„Днес имаме 885 излекувани души, които са преминали през вирусната инфекция . Това е много важно число и е изключително високо. За последните седмици хиляди са хората, които са излекувани“, коментира още той пред Нова телевизия.

„Натискът върху здравната система е изключително сериозен, само в София за последното денонощие е имало  над 550 повиквания, 40 коли са реагирали и ще бъдат увеличени.  Проблемът е, че всеки един човек който почувства и най-малките симптоми търси помощ. В София вчера са посетени над 200 адреса за ковид – само 30-35 пациенти са постъпили в болница, това означава че 80% от пациентите остават на  домашна хоспитализация. Това не е натиск, който наблюдаваме само в България. Около 30 000 сестри липсват в България", заяви той.

Ангелов подчерта и важността от спазването на мерките.

„Ако искаме да пречупим гръбнака на тази епидемия, трябва разум, трябва да се спазват мерките“, заяви още той.