Да се построи ли велоалея на Кукленско шосе или да се спасят десетки дървета от изсичане? Това е казусът, който препъва вече 6 месеца старата на реконструкцията на Кукленско шосе, научи TrafficNews.bg. Въпреки че още през лятото на 2018 година бе избран изпълнител за булеварда, все още проектът не е одобрен от Експертния съвет по устройство на територията.

Победителят в конкурса за 6 млн. лева бе консорциум, в чиито състав влизат „Пътища Пловдив” АД и „Трансконсулт 22”. Втората компания изготвя самия проект, но все още не може да се намери пресечна точка с Община Пловдив. Причината - търсенето на място за велоалеята.

От една страна проектантите не искат да се изсичат редицата дървесни видове, които са по цялото продължение на булеварда по тротоарните площи. Старите дървета са буквално в средата на тротоарите, което би било препятствие към изграждането на велоалеята. От друга страна градските власти не отстъпват от исканията си за велоалея, която обаче не трябва да бъде за сметка на пътните платна.

Очаква се на следващото заседание на ЕСУТ да се вземе решение кой от двата подхода ще се използва при реконструкцията на булеварда.

Припомняме, че цялата сума по поръчката е за 5,9 млн лева. Половината от тях трябваше да бъдат в миналата бюджетна година, а другата през 2019. Парите обаче бяха прехвърлени в Бюджет 2019.

Реконструкцията обхваща цялото Кукленско шосе – от улица „Даме Груев” до землищната граница на Община Пловдив.

Ремонтът ще бъде на етапи, като искането на властите е шосето да не се затваря напълно.  Предвижда се тотална реконструкция на пътната част и пешеходните зони, ново осветление, подземни комуникации и други.