„Невероятна сграда, трябва да се влезе, да за да види духа на миналото. Имахме запитване от други администрации, истината е, че не ми се дава. Сградата е паметник на културата и иска сериозни инвестиции. Ще видим какво ще правим с нея – може да стане археологически музей или да преместим администрацията, но няма паркинг и достъпът е труден”, заяви кметът Здравко Димитров по повод сградата на БНБ на Малката главна.

По думите му покривът на зданието е в отлично състояние, но се иска реконструкция както по фасадата, така и в помещенията. Имало нужда и от изграждането на още едно ниво в паричния салон, който е най-голямото помещение в нея.

Припомняме, че сделката за сградата бе гласувана през 2013 година. Тогава Община Пловдив размени сградата на улица „Райко Даскалов” срещу терен от 6,5 дка на Цариградско шосе на БНБ.  Договорката бе, докато касовия център  не бъде изграден, а администрацията не се изнесе, тя да се ползва от БНБ срещу годишен наем. Касовия център  за 14 млн. лева вече е завършен като преместването на финансовите институции вече е факт. Община Пловдив пък си получи ключовете за сградата.

Забележителната сграда е паметник на културата, част от уличния ансамбъла на ул. „Райко Даскалов“. Сградата е проектирана от архитект Якоб Хайнрих Майер и е издигната през 1898 година за целите на банковата институция. Тя се е ползвала за образец и ориентир при определяне габаритите на улицата в градоустройствените планове на Йосиф Шнитер. По-късно на Българската народна банка се налага разширение на дейността, съответно на сградния фонд. То се прави в дълбочината на сградата и не засяга предната фасада. Увеличението на обема на сградата е дело на архитект Камен Петков,  днес пететажната сграда е с приблизително РЗП от 5400 кв.м.