Община Пловдив ще вдигне съществено наемите на свои имоти, които са отдадени за различни търговски и увеселителни дейности. В сайта на администрацията е качено предложението за обсъждане, като след месец то може да бъде гласувано от Общинския съвет.

Това са поредните услуги, които поскъпват в Пловдив, като първо бяха вдигнати с близо 100% наемите на общинските апартаменти, а след това и дейностите, които извършва администрацията и ОП-тата в полза на гражданите.

В мотивите на новото предложение е записано, че се наблюдава тенденцията за някои видове имоти да има много голямо търсене, но при провеждане на тръжните процедури няма заявено участие. Предвид горното и с оглед необходимостта от актуализиране на е било възложено на независимия оценител Борис Гиздаков да изготви доклад за пазарната стойност на наемните права на община Пловдив.

На базата на неговия доклад се променят наемите на различните видовете имоти, които са квалифицирани според предназначението им – магазини, производствени помещения, заведения, офиси, складове, гаражи и терени.

От предложението се вижда, че наемите са съобразни с местоположението на имотите, а също и състоянието на сградите и павилионите  Началната тръжна цена за обществените паркинги е съобразена с цената на Синя зона в Централна градска част и първа зона, заетостта на паркоместата, необходимостта от плащ за маневриране и приноса на имота в цената, а във втора, трета и четвърта зона с действащи договори на Община Пловдив за отдаване под наем на аналогични имоти.

В приложенията е посочено, че цените на имотите, които се отдават за търговски услуги се изравняват. Досега цените варираха от 5 лева до 13,20 лева на квадратен метър според вида дейност. Най-евтино бе за книжарници, а най-скъпо за магазини за алкохол и цигари. Новата стойност е  от 19,20 лева на квадратен метър за всички дейности, което прави за някои обекти увеличението 4 пъти. В първа зона сградите скачат на 13,50 лева на кв.метър, а досега най-скъпият обект бе 7,70 лв./кв.м Втора зона цената вече ще е 8,80 лв./кв.м, в трета 6,50 лв./кв.м, а четвърта – 3,90 лв./кв.м.

За павилиони сумата за ЦГЧ ще е 13,10 лв./кв.м, а за първа зона 8,80 лв./кв.м, втора – 5,50 лв./кв.м, трета 3,90 лв./кв.м и последната четвърта – 2,20 лв./кв.м.

При заведенията също има промяна, като цената ще бъде универсална за всички. Досега най-евтино плащаха сладкарниците и ресторантите – 4 лв./кв.м и 5 лв./кв.м, а нощните заведения и барове – 12 лв./кв.м. Новите цени са 13,60 лв./кв.м за обекти в сгради за ЦГЧ и 10,30 лева на квадратен метър в Първа зона.

Промяна има и обектите, които се отдават по Закона за спорта. Досега всяка една спортна зала, игрище или стадион се отдаваше на цени от 5 ст./кв.м за открита площ и 15 ст./кв.м закрита площ. Тези цени ще останат единствени за големите обекти над 10 000 кв.м  За по-малките зали игрища наемите стават двойни.

Ето и повечето промени на наемите на сгради и павилиони, които са общинска собственост: