Десетки жители на Първенец получихабезплатно риба за  здраве и благоденствие на  селото и община „Родопи”  по случай предстоящия празник Никулден.

Обредната храна подариха кметът на общината Павел Михайлов и  кметът на селото Ренета Плевнелиева. В дарението се включи и семейството на Екатерина Мариновска.

Всеки желаещ получи риба скумрия и питка, която беше предоставена пред сградата на кметството в селото, лично от двамата кметове при спазването на всички противоепидемични мерки.

Преди това ритуалната храна, която жителите на селото ще сложат на никулденската  трапеза, беше осветена за здраве, успех и благополучие  от отец Тихомир.

„Задължителен елемент в обредността на Никулден е приготвянето на риба. Заради сложната епидемиологична обстановка решихме тя да е сурова. Така  всеки ще може да я приготви по собствен вкус и желание за празника, който се чества на 6 декември”, коментира Ренета Плевнелиева, кмет на Първенец.

Кметът на община Родопи” пожела здраве, благодат и доброта. Той подчерта, че в последните месеци в селото се забелязва тревожна статистика и повишена смъртност. „ Пандемията от коронавирус постави всички пред сериозно изпитание. Вече всеки има познат, близък, който е преболедувал коронавируса или боледува. Инициативата за този водосвет е на кмета на Първенец и аз с радост подкрепих идеята. Всеки ден трябва да бъдем добри и състрадателни”, каза Павел Михайлов.

За една година в Първенец  се случиха и много добри неща и селото се преобразява.  „Сигурен съм, че много хора оценяват обективно свършеното от нас през последните месеци. Дори понякога да има моменти, когато търпението се изчерпва, трябва да запазим вяра в себе си и целта си”, категоричен е Павел Михайлов.