Удостоиха със званието Почетен гражданин на Пловдив офталмологът д-р Димитър Тасков. Той бе отличен днес от местния парламент заради изключителния си принос в областта на здравеопазването. 

„Д-р Димитър Тасков не е роден в Пловдив, но завинаги е свързал с нашия град своя житейски и професионален път. Няма да е нескромно, ако кажем, че почти няма жител на Пловдив, който да не е чувал неговото име и да не се е докоснал лично или чрез член на своето семейство до неговата уникална лекарска дарба да връща светлината в очите дори на онези, обявени за „безнадеждни“. Той е ерудиран лечител, мъдър съветник, търпелив учител и съзидател. Чрез дългогодишния си упорит труд д-р Димитър Тасков прочува града ни далеч извън пределите на страната“, пишат от инициативния комитет, предложили отличието.

В него влизат пловдивската народна певица Смиляна Захариева, обявена от книгата на рекордите Гинес за жената с най-мощния глас на планетата, археологът проф. Николай Овчаров, олимпийската шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, актрисите Латинка Петрова и Жени Лечева, известният пловдивски художник Васил Стоев, доскорошният ръководител на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Иван Трайков, университетските преподаватели проф. Асен Рахнев, доц. Димитър Кехайов, проф. Чавдар Дамянов, проф. Димитър Греков, певицата Ева Найденова от Фамилия „Тоника“, фолкпевицата Ивана, архитекти, бизнесмени. 

Д-р Димитър Георгиев Тасков е роден през 1960 г. в Търговище. Потомствен очен лекар. Специализирал е офталмология като клиничен ординатор в Медицинска академия - София в периода 1988-1990 г. Работи в сферата на вътреочната хирургия дълги години като завеждащ Очно отделение в Търговище. Завършил е също Международна академия по информатизация - "Здравен мениджмънт" и "Педагогическа компетентност" в МУ Варна. През 1996 г. създава Очен медицински център "Д-р Тасков" в Търговище, на името на своя баща, който през 2008-ма година прераства в специалиирана очна болница „Д-р Тасков“. Д-р Тасков" гр. Търговище и до момента е водещо лечебно заведение, обслужващо по над 10 000 годишно.

През 2000 г. се премества в Пловдив и започва като хирург-оператор в Окръжна болница Пловдив. Основава очна болница "Луксор" през 2003 г. През 2013 г. очна болница "Луксор" се разширява и обновява изцяло интериора си, за да предложи още по-голямо удобство на своите пациенти.

Д-р Димитър Тасков има двама синове. И двамата следват неговия път. Д-р Тодор Тасков и д-р Георги Тасков работят като специалисти-офталмолози в Очната болница в Пловдив. Млади лекари, които продължават делото на своя баща и развитието на медицинската наука – тук, в Пловдив, в България.

От инициативния комитет посочват, че д-р Димитър Тасков има изключително висок личен принос за въвеждането в Пловдив на новите оперативни техники при лечение на катаракта през малък отвор. Тези техники са много щадящи за пациентите, които дотогава са подложени на травматични операции с шевове, трудно възстановяване и дълъг болничен престой. Той поставя първата в България многофокусна (мултифокална) леща, чрез която пациентите могат да виждат на близка и далечна дистанция без очила, първи в Пловдив въвежда редица високотехнологични офталмологични иновации и апаратни методики – единствени и до момента в града – сред които лазерно асистирана катарактална хирургия. Тези практики са популяризирани в множество медии и научни медицински издания, с упоменаването на град Пловдив като водещ център на офталмологичната помощ.

Той е един от първите лекари в Пловдив, въвели телемедицината в своята практика, далеч преди пандемията от COVID-19 да докаже безспорните преимущества на дигиталните иновации в медицината в условията на социална изолация и затруднен достъп до медицински услуги. Оператор в хирургии на живо, излъчвани по видеовръзка от неговата операционна в Пловдив и достъпни до негови колеги от цял свят.

Тази година Специализираната болница на д-р Тасков ще се премести в нова сграда, която е венец на целия му житейски и професионален път. Новата сграда на Очна болница „Луксор“ е разгърната на обща площ 6000 кв.м. Тя ще бъде една от най-големите специализирани очни болници не само в България,  но и на Балканския полуостров и ще предлага диагностика, консервативно и оперативно лечение на всички заболявания и състояния в офталмологията. Разполага с цял операционен етаж с 4 операционни зали, оборудвани с високотехнологична апаратура и инструментариум. Проектирана и изпълнена е така, че да отговоря на всички изисквания за модерно здравно лечебно заведение. Акцент в обзавеждането е обстановката да бъде различна от типичната болнична, така че пациентите да не изпитват стрес от престоя.

Тази сериозна инвестиция ще подпомогне лечението на пациентите не само на Пловдив,  но и на цялата страна. Тя издига и утвърждава град Пловдив като водещ център в здравеопазването в страната и Европа, допълват от инициативния комитет.