Нерегламентирано изгаряне на отпадъци за сметка на общественото здраве се случва в близост до производствени бази в Пловдив. То се осъществява в изкопан ров с размер, способен да побере в себе си лек автомобил. Около него са струпани купища разнородни отпадъци, а следи от незаконната дейност има и върху близката растителност.

Да разберем кой е изкопал и използва тази дупка за „инсинератор“ обаче ще се окаже сложно.

Намираме я в имот, собственост на известни пловдивски бизнесмени, чиито занимания имат съмнително сходство с употребата на дупката. Наоколо обаче се намират редица предприятия, а част от изгорените отпадъци има как да са генерирани от производствената им дейност. Уви – нито една нишка не води до конкретен извършител. За сметка на това всеки потенциален свидетел се оказва и потенциален укривател. А в края си историята много напомня за „Трите мъдри маймуни“ от Япония. Само че в Пловдив... и то с отрицателна конотация.

Хронологията

TrafficNews бе алармиран от гражданин, натъкнал се на съмнителна случка – камиончета с отпадни материали навлизат по полски път към земеделски земи, намиращи се близо до землищната граница на Пловдив и Община „Родопи“. Стоварват ги в дупка, където по-късно ще бъдат изгорени.

Екипът ни отиде на проверка. Открихме въпросния ров на стотина метра след отбивка на Републикански път I-8 (Пловдив-Хасково), в непосредствена близост до базата на предприятие „Кинтрейд“ ЕООД. Тя е локализирана в частен земеделски имот с площ от 13,5 дка. На територията му установяваме още купища чували, строителни и друг вид отпадъци.

След огледа на място успяхме да разговаряме с няколко служители, чийто работни места граничат с имота. Всеки споделя, че никога не е виждал дупката, не е ставал свидетел на съмнителни действия, нито е усещал миризма от горене на отпадъци (впрочем, такава се носеше и по време на нашето посещение).

Сходството в реакцията на служителите определено буди подозрение – дали предварително не им е бил проведен „инструктаж“ от по-високо ниво да се прикрива нарушителят.

Успяхме да разговаряме и с Нено Близнаков – управителят на най-близкото предприятие „Кинтрейд“ ЕООД, което се занимава с производство и търговия на полиетиленови изделия и аеропласт. Предвид предметът на дейност на дружеството, неконтролирано огнище в близост представлява сериозна опасност за базата им. Това изтъкна самият Близнаков, заявявайки, че няма никаква представа, че подобен огромен ров се намира на не повече от 10 метра от оградата им.

Управителят изрази готовност да прегледа видеонаблюдението на обекта и да съдейства на екипа ни в случай, че някой от записите на охранителните камери е запечатал уличаващи кадри. При последващ разговор ни бе обяснено, че разпитани служители не са имали никаква информация кой може да използва „инсинератора“. Включително охраните на базата, които денонощно пазят наоколо. Близнаков добави, че не са имали време да прегледат записите от камерите.

Институциите проверяват случая

TrafficNews подаде сигнал до Регионална инспекция по околната среда и водите в Пловдив, която организира оглед на място. Съвместна проверка със служители на отдел "Екология" към кметство „Тракия“ е констатирала ров с големина 3 м. и дълбочина 2,5 м., около който има следи от изгаряния. РИОСВ изготви предписание към районната администрация да издири собственици на поземления имот, на чиято територия се намира дупката, както и да ги задължат да я заличат.

„На 30 септември сме изпратили писмо до собствениците на имота, 5 физически лица. В него е посочено, че разполагат със 7-дневен срок от получаване на писмото, в който трябва да заличат изкопа, за да не се допускат подобни нерегламентирани действия. Седмица след изтичане на срока, наша комисия ще посети мястото, за да провери дали предписанието е спазено“, заяви кметът на район „Тракия“ Георги Гатев.

Кои всъщност са собствениците?

Справка на медията ни показва, че петимата стопани на имота са следните лица – Георги Колев, Атанас Търев, Николайчо Гигов, Магдалена Иванова и Илия Стойчев. Имената им съвпадат с тези на пловдивски бизнесмени, известни с участието си в дружества, ангажирани с екология и управление на отпадъци. Част от тях имат дялове в небезизвестните фирми „КМД“, която има договори за сметоизвозване с кметства в Пловдив и областта, „Делта Еко Технолоджи“, занимаваща се с преработка на вторични суровини, и други.


Синьо – имотът, пълен с отпадъци, на Кадастрална карта; червено – локацията на дупката. 

Никой или историята на "Трите мъдри маймуни"

Редно е да отбележим, че въпросната дупка не се е появила днес или вчера. Тя е там повече от няколко години, което се доказва от кадри на Google Maps. Колата им е заснела, че на същата локация е имало пепелище и изкоп още през септември 2022 година.

Настоящата ситуация много напомня на японската скулптура с трите мъдри маймуни ("Нищо не виждам, нищо не чувам, нищо няма да кажа"). Тя илюстрира будистката житейска мъдрост – да не знаеш онова, което е опасно, е полезно за оцеляването“. И щом никой не знае кой е виновен за изгарянето на отпадъци се раждат много въпроси.

До предприятията в близост: Как е възможно в продължение на години до производствената ти база незаконно да се пали огън и това да ти убегне? А какъв е шансът толкова години да не забележиш, че на метри от обекта ти има голям ров и да не се осъмниш защо е там? Или че някой системно струпва чували с отпадъчен материал, преминавайки до входната ти врата?

До петимата собственици на земеделската земя (съвпадението с бизнесите им оставяме настрана): Възможно ли е толкова време да не разбереш, че някой използва имота ти за „инсинератор“?

А колко смел е НИКОЙ, който уравнението търси, че да използва имот на чужди лица, за да извършва в него престъпление по смисъла на Закона за опазване на околната среда?

И най-важно – възможно ли е да става дума за организирано мълчание, чиято цел е прикриване на по-голямо престъпление срещу пловдивчани?

Може би е редно със случая на мини „инсинератора“ да се заемат полиция и прокуратура, имащи правомощия и възможност да разрешат енигмата.

Дупката "Инсинератор":

Отпадъците, депонирани се в имота с номер 28.