С явен вот и пълно мнозинство общинският съвет ”Родопи” одобри три предложения за удостояване със званието “Почетен гражданин”  на заслужили граждани на общината. Предложенията са на кмета на общината Павел Михайлов и общинския съветник от село Белащица Лидия Гимишева.

Със званието ще бъдат удостоени една от от най-успешните български състезателки по академично гребане, а по-късно и треньор Магдалена Георгиева и българският художник, живописец и монументалист Вълчан Петров. Заслужено признание получи  и доктор Костадин Сотиров,  личен лекар в с.Белащица.

Магдалена Георгиева е от село Брестовица, бронзова медалистка на скиф от Олимпийските игри в Сеул, Южна Корея, през 1988 година, носителка на седем медала от световни първенства и олимпийски игри в периода 1984-1990 г.

Вълчан Петров няма нужда от представяне. Има над 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и един в Пескара, Италия.  Негови работи са собственост на колекциите на Национална галерия-София, Градска галерия-София и Градска галерия- Пловдив .16-сет галерии на български градове притежават също негови творби. С над 30 самостоятелни изложби в България и по света и редица международни участия.  От години живее и работи в село Марково.

Костадин Сотиров  е личен лекар в с.Белащица,  председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Област Пловдив, награден от Президента на Република България, награден от Министъра на здравеопазването чрез Областния Управител, носител на званието "Лекар на годината".

Благодарение на усилията на всички нас община „Родопи” се променя. Това е признание за професионализма, за ентусиазма и примера за всеки един жител на община „Родопи”, че с усилия, сплотеност и единство се постигат успехи”, коментира кметът Павел Михайлов.

Церемонията по награждаването ще се извърши от кмета на Община „Родопи” Павел Михайлов по случай Деня на народните будители.