Юристите на Община Пловдив продължават с тежките битки в КЗК и Върховния административен съд по жалби по големите обществени поръчки за проектите от държавния бюджет.

От повече от месец процедурите за реконструкцията на кино „Космос”,  ремонта на „Голямоконарско шосе” и строителството на централната трибуна на стадион „Локомотив” са спрени заради жалби. Общата стойност на проектите е за над 70 млн. лева.

Досега всички решения са в полза на Община Пловдив, но съдебните битки продължават.

Най-голямата поръчка – за стадион „Локомотив” за 44 млн. лева, вече има две решения в полза на Община Пловдив.  Както TrafficNews КЗК отхвърли жалбата на „Билдком БГ“. Фирмата, чийто собственик и управител е Георги Георгиев, бе поискала и временни мерки – спирането на поръчката, както и тя да бъде прекратена, защото условията й са дискриминационни и не отговарят на изискванията на закона.

Върховният административен съд отново е потвърдил решението на КЗК, с което се отхвърлят исканията за временните мерки. До дни се очаква и окончателното решение на магистратите за искането за прекратяването.

Общината спечели първия рунд за Лаута, чакат върховните съдии за рестарт на поръчкатаКЗК отхвърли жалбата на „Билдком БГ" срещу условията на процедурата за 44 млн. лева с ДДС

С друго свое решение ВАС отхвърля искането на „Ринекс – М” за временни мерки, които блокираха реконструкцията на кино „Космос” за 10 млн. лева.  Тук отново се очаква  окончателното решение на върховните съдии дали да пуснат процедурата или да се прекрати.

Завърна ли се Анка, блокираща проектите на Пловдив? Жалба спря поръчката за кино „Космос"Фирмата на Ибраим Бялков подаде жалба в КЗК срещу условията за реконструкцията на киното

По третия проект за втория етап на бул. „Голямоконарско шосе”  КЗК отхвърли иска на асеновградската компания "Алианс билдинг груп" ЕООД. Проектът, който е за 18 млн. лева, също е със средствата дадени от държавния бюджет.

Решението на комисията за защита на конкуренцията бе от края на юли, а видно от профила на купувача процедурата, вече не е спряна. Това значи, че от компанията не са пуснали жалба във ВАС срещу решението на КЗК.

Подготвят втория етап на Голямоконарско шосе, пуснаха поръчката за 15,6 млн. леваОбщина Пловдив завършва вътрешноградската магистрала в землищната си граница

Ако всички решения бъдат в полза на Община Пловдив, то тя може да пристъпи към отварянето на офертите избор на изпълнител по трите големи проекта. След това обаче може да има нова порция жалби в КЗК и ВАС относно избора на изпълнители. Това може да забави старта на реконструкцията с още няколко месеца.

Според закона за държавния бюджет всички проекти, включени в него трябва да приключат до края на 2026 година. Не се ли случи това, то неусвоените средства ще подлежат на връщане.