Планирана от месеци акция срещу незаконен добив на огромни количества инертни материали от река Марица край Пловдив е провалена заради теч на информация, научи TrafficNews. Базата, в която фирми на небезизвестният пловдивски бизнесмен Иван Тобиев от години необезпокоявано вадят пясък, в продължение на няколко месеца е била под наблюдението на пловдивската прокуратура. Операцията в незаконната кариера, която се намира там където Чая се влива в Марица, е била планирана за сряда миналата седмица и пазена в дълбока тайна. Когато обаче в четвъртък сутринта на място пристигнали няколко полицейски екипа и Икономическа полиция, от машините и камионите, които включително и снощи са били в работен режим, нямало и следа. Били изчезнали и камарите инертни материали, които се вадят от коритото на реката. В сградата и фургоните пък били изтръгнати ДВР-те от видеонаблюдението. 

Местни хора са категорични, че базата работи ежедневно на пълни обороти и всеки ден десетки камиони изнасят тонове пясък от там. Копаенето в тази зона е напълно незаконно, тъй като фирмите, свързани с Тобиев, които оперират там нямат разрешение за почистване на реката и изземване на пясъци.

Двете инвестиционни предложения на  фирма „Билд Инерт“ бяха отхвърлени от РИОСВ – Пловдив тази година. При разглеждане на параметрите на инвестиционното предложение бе установено, че то попада в рамките на подземно водно тяло „Порови води в Кватернер Горнотракийска низина", а в тях има определени зони за защита. Площта, от което ще се изземват пясъци, попада в уязвима зона и във водосбор на река Марица. Освен това границите, в които бе планирано  да бъде поставена техника, попадат в район със значителен потенциален риск от наводнения. По тези причини  БДИБР дава становище за „недопустимост“. Въз основа на това РИОСВ  прекратява процедурата.

Липсата на документи обаче по никакъв начин не е попречила на бизнеса и ваденето на пясък от коритото на Марица и търговията с материали е продължила на пълни обороти. Няма последствия и от десетките сигнали, подавани от рибари на тел. 112.

Припомняме, че през 2020 година „Билд Инерт“ бе разследвана от прокуратурата за незаконен добив на инертни материали, след като при акция на полицията в местността "Каратупрак" бе установено, че в землището на селото се вади пясък и чакъл от река Марица, без теренът да е предоставен на концесия. Собственикът на фирмата Светлин Ешлеков е изведен с белезници. Впоследствие като управител на дружеството е вписана съпругата на Тобиев – Севдалина Хаджиева.  

Парадоксалното е , че докато прокуратурата разследва случая, на 6 март 2023 г. тогавшният областен управител Ангел Стоев сключва нов договор за почистване на реката с „Билд Инерт“.

След първоначалният неуспех е започнато поредно разследване на базата, а системното наблюдение показало, че се работи ежедневно. Според източници на TrafficNews хората, планирали акцията се броят на пръсти, а полицията е била уведомена предишната вечер, часове преди акцията. Но информацията светкавично е била предадена до нарушителите, които минали в режим „нощна смяна“ и до сутринта всички следи от работния цикъл били заличени.

Можем само да гадаем от къде е изтекла пазената с месеци информация за разследването. Но има факти и обстоятелства, случили се часовете преди акцията, които може да насочат към виновниците за провала й. Във вторник – 24 септември  новият началник на Икономическа полиция Васил Саватинов е принуден да подаде оставка и приема да бъде назначен на друго работно място. На 25 септември, сряда, инспектор Георги Боюклиев е посочен да изпълнява функционалните задължения на началник на Икономическа полиция. На 26 септември четвъртък е трябвало да се проведе и въпросната акция срещу Тобиев.

Както TrafficNews  писа, започват  сериозни рокади в ръководството на пловдивската дирекция на полицията преди изборите  като се подготвят смени в много районни управления. В системата на МВР предстои да бъде върнат и бившият директор Васил Костадинов, който управляваше подучастъка на полицията в Садово, на чиято територия от години се извършват въпросните нарушения.  Не е тайна за никого, че Костадинов е в близки отношения с новото ръководство.

За  предстоящата операция би трябвало да са били уведомени директора Георги Машонов и съответният нов ръководител на Икономическа полиция Георги Боюклиев.

Как обаче разследване, пазено в тайна месеци, е било „пробито“ само за няколко часа, можем само да предполагаме. Направените рокади „набързо” в полицията обаче вероятно биха могли да дадат отговора на този въпрос. Едва ли течът на информация е бил от редовите и оперативни служители на полицията, които до провеждането на акцията не са знаели за нея.

Очевидно е, че бизнесменът, който е организирал незаконният добив на инертни материали се ползва с протекции на нива, които му осигуряват защита, въпреки разследванията и многобройните сигнали срещу него.  Този чадър му гарантира сериозни приходи, които едва ли харчи еднолично.

Добре известено е, че Тобиев години наред добиваше незаконно инертни материали на същото място в поречията на Марица и Чая. Те започнаха още, докато Васил Костадинов бе шеф на полицейски участък в Садово, на която територия се добиваше пясък от бизнесмена.

В последствие Костадинов стана началник на районното в Първомай,  но очевидно чадърът над бизнесмена продължаваше. Върхът в кариерата на Васил Костадинов бе, когато пое ОД на МВР – Пловдив, назначавайки  „временно“ Георги Боюклиев за началник на Икономическа полиция.

За никого също не е тайна, че Тобиев не спираше и през това време да копае нерегламентирано в поречията на реките.  Връзката на пловдивския бизнесмен с бившия и сегашен директор на полицията, както и изпълняващия функцията началник на Икономическа полиция пък е пловдивският кръг около президента. Публична тайна е, че Тобиев заедно с висшите полицейски началници членуват заедно в масонска ложа под тепетата, която очевидно взе контрола над пловдивската структура на МВР.

В същото време  Боюклиев и Машонов показаха как могат да правят „светкавични” акции. За няколко дни те проведоха специализирана операция, с която задържаха диригента Левон Манукян, още  повече че сочените от полицията престъпления са извършени на територията на друга дирекция на полицията.

Пуснаха под парична гаранция диригентът Левон Манукян, съдействал на разследващитеМузикантът бе задържан за присвояване на суми в особено големи размери

Размахът и таймингът, с който се „провалят” и „провеждат” акции, едва ли няма връзка с новото ръководство на полицията в Пловдив, и по-специално Икономическа полиция. Това пък може да подсказва, че това са планувани действия, възможно и спуснати „отгоре”, с което да се „бие” по дадени лица, а други да бъдат покровителствени, както е случая с близките до Тобиев фирми.

За последния казус щетата за бюджета от неплатени данъци в размер на стотици хиляди обаче е по-малкия проблем. Големият риск е, че неконтролирано се подкопава коритото на Марица и при евентуални наводнения, на каквито станахме свидетели този месец в Централна Европа, това може да се окаже огромен проблем за близките населени места. Но както е известно, виновни в тези ситуации няма, наказани също. 

TrafficNews продължава да следи случая, очаквайте нови разкрития. Медията подготвя и писмо с въпроси до премиера на служебното правителство за целта на "козметичните" кадрови промени, предприети от служебния министър на МВР броени дни преди парламентарните избори. Преди дни Атанас Илков първоначално отказа да се яви пред парламента да отговаря на питания на депутати за действията на МВР по отношение на купуването на гласове и се наложи народните представители да гласуват да бъде задължен да се яви незабавно. Впоследствие  от трибуната на НС той заяви, че имал "основателни доводи" да смени директорите на две от най- големите дирекции в страната - Пловдив и Бургас, но не съобщи какви. 

Вероятно „причините” могат да се търсят именно в действията на пловдивската полиция през последната седмица, а с какъв замах ще работят и по други подобни акции – предстои да разберем.

 

Задава се поредната "Вартоломеева нощ" в полицията, сменят поголовно началнициПоредните рокади ще бъдат направени с обещанието за "осигуряване на честни избори", но едва ли вече някой вярва на тази мантра

В базата на Иван Тобиев- багери на ток и трафопост с лика на Никола ТеслаФирма свързана с бизнесмена, имала разрешително за прочистване на реката, вместо това копае тонове пясък

Отказаха на фирма, свързана с разследван петролен бос, да чисти коритото на Марица в ПловдивскоБасейнова дирекция е дала становище за недопустимост по няколко причини