„Вече не можем да издържаме”, това заявиха тази сутрин недоволни търговци, които имат обекти на Брезовско шосе. Те се събраха на протест, за да изкажат възмущението си от удължения срок на ремонта на пътя и неговия застой в момента. Всичко това се отразява на бизнеса им, като някои от тях отбелязват спад на оборота си с 60%.

„Аз  съкратих вече моите служители, понеже няма никакъв достъп до нашите обекти. Заложници сме на неразбирателство между общината и строителната фирма. На строителния обект няма работници вече три-четири месеца и сме на последни издихания”, това заяви Радослав Ангелов, собственик на автосервиз в района пред Нова телевизиая.

Припомняме, че ремонтът започна още през 2021 година, като участъкът беше затворен до края на 2022 година. Причината за това станаха откритите археологически находки и липсата на финансови средства, допълнителни пари за фирмата изпълнител и невъзможност за извършване на проучвателни дейности през зимата.

Търговците от „Брезовско шосе” отчаяни – вижда ли се краят на сагата с ремонта?След отпускане на бюджет от Общината за археолозите, ще се възстанови и работа по участъка

След цялостното разкопаване на шосето строителните дейности забуксували и забавянето към днешна дата е повече от 350 дни от крайния срок на изпълнението. Търговците, чийто бизнес е изправен пред фалит, събират протестна подписка, а тази сутрин излязоха и на спонтанен протест. Над 500 са засегнатите обекти.

По думите на хората проблемът с предвижването до работа също е изключително голям, заради непрестанно променящите се маршрути на автобусните линии.Така работещите в участъка са принудени да ходят километри пеша, за да стигнат до работното си място.

„Тировете минават по обходен маршрут, но и той е невъзможен, защото е в ями. Има и много остър завой, който затруднява тировете. Клиентите ми спаднаха с 60%”, каза протестиращ.

Търговците казват, че са се свързали с отговорните институции, за да питат защо толкова дълго продължава ремонтът, но получили уклончиви отговори.

От общината заявиха, че причината за забавянето е пропуск в проекта. От общината към този момент не се ангажират със срок, кога ще бъде завършен ремонтът.

„В момента ремонтът е спрян, заради намерените археологически разкопки, които представляват жилищно селище от ранния неолит. Чакаме разрешение от Археологията, за да можем да продължим. Имаме

Причината за недоволството на работещите в участъка е забавянето в ремонта на трасето. Вече повече от година фирмата строител, археолози и общински служители се борят с проекта

уверението на Археологическия музей, че строителните работи ще бъдат възстановени от 1 април 2023 г.”, заяви Румен Лемберов, ръководител на проекта в община Пловдив.

По думите му изработеният преди повече от 10 години проект не е имал археологично обследване.  

„Когато стигнахме до тази част, имахме предписание от Министерството на културата, което ние спазихме”, каза Лемберов.

Търговците не приемат тези обяснения и заплашват с блокади на кръстовище.

Не се намериха пари за ремонта и археологията на Брезовско шосе – все пак спират работата до пролеттаОбщината прави размествания по 17 пера на бюджета, но не и за важния обект