Една от бомбите с презастрояването , заложена в до болка познатия мандат на д-р Иван Чомаков, отново започна да цъка.  4 години след протестите и напрежението на хората от високите блокове на бул. „Дунав” 2 и 4 заради строителството върху парк,  казусът отново е на дневен ред.

На последната сесия на Общинския съвет се взе решение за допускане на ПУП на парцела от 768 кв.м.  Самото предложение обаче бе гласувано след дългогодишна съдебна битка между собственик на парцела в лицето на „Риц комерс” и Община Пловдив. Градските власти загубиха новата серия дела и вече са длъжни да допуснат ПУП на имота.

През 2018 година Общината и фирмата се съдиха заради  заповед не кмета, че искането за изменение на парцела е неприложимо заради реализирано благоустрояване на територията, включително поливна система, общински сондаж и съществуваща детска площадка, както и близкото разстояние до двата блока.

След загубата на тези дела, Община Пловдив се опита да приложи нова улична регулация, която да отреже достъпа на имота и по този начин собственикът на парцела да не може да строи.  Той обаче е обжалвал и тези действия на Общината и последната инстанция – Върховният административен съд е  осъдил в полза на частника.

Така той вече може да направи подробен устройствен план на имота за 8-етажна сграда.  Все пак процедурата ще започне отначало, което значи, че хората от двата съседни блока могат да обжалват ПУП-а на имота и отново казусът да влезе в съда.  Те ще бъдат уведомени за промяната и инвестиционното намерение, като могат да възразят срещу него в законовия срок.

Припомняме, че бомбата с имота датира още 2002 година през мандата на д-р Иван Чомаков. С няколко решения на Общинския съвет, статутът на имота между двата 18-етажни блока , първо е променен, а след това и продаден за около 80 000 хил. лева.  Първият собственик на имота е Ангел Иванов.

Етажната собственост разбират за сделката и започват да завеждат дела срещу решенията на Общината.  Собствениците на жилища печелят делото, но тогавашната администрация прилага трик, с който ги елиминира като заинтересовани лица. Парцелът и жилищният блок са разпределени в два различни квадранта и така те вече не могат да водят дела. През това време собствеността на имота се сменя. Хазартният бос Благовест Стойков, който държи казиното „Риц”, купува парцела през фирмата си „Венера”  ЕООД. Следва нова сделка, като имотът попада в активите на „Риц Комерс” ЕООД със собственик Павел Буков, който е приближен до хазартния бос.

Два блока в Кършияка готвят бунт! Фирма, приближена до хазартен бос, иска да строи в паркПарцелът от 768 кв.м е минал през активите на собственика на „Риц” Благовест Стойков