Дългоочакваният ремонт на ул. „Даме Груев” ще започне тази седмица, като Община Пловдив е издала строително разрешение за реконструкцията. Очаква се до дни от ОП „Градини и паркове” да премахнат растителността покрай улицата, а след това да се даде и първата копка на съоръжението.

„Стартираме с първия етап от бул. „Македония” до ул. „Охрид”, като движението поетапно ще бъде затваряно. За следващите етапи имаме 4 имота за отчуждения. Надяваме се до 10 месеца да приключим всички дейности”, каза зам.-кметът по строителство Пламен Райчев.

В бюджета за тази година бяха заложени над 2 млн. лева за реконструкцията на улицата, но 905 000 лева за този бюджет ще бъдат разпределени по корекцията за „Индра” на предстоящата сесията. Така в бюджета ще останат 1,2 млн. лева.  Поради това за догодина трябва да се заложат в Бюджет 2022 още 6 млн. лева.

Целият договор с фирмата „Парсек груп” е на стойност от 7 396 680 лв с ДДС, а срокът на изпълнение е 300 дни. 

Проектът предвижда цялостна реконструкция и подмяна на подземните комуникации, включително водопровод и канализация. След ремонта улицата, която е една от най-натоварените в района, ще бъде като булевард -  по две ленти за движение във всяка посока, ще бъдат ремонтирани тротоарите, а в някои от участъците, където има възможност, ще бъдат изградени и паркоместа.

Ремонтът ще бъде осъществен на три етапа, като първият включва дейности по трасето от бул. „Македония“ до ул. „Охрид“, във втория ще се продължи до ул. „Тодор Александров“, а в последния етап ще се завърши улицата до надлез „Родопи“.