Броят на заразените с COVID-19 у нас расте стремглаво. През ден регистрираме нови черни рекорди. Такъв имаше и в понеделник – 42 смъртни случая и 2243 новорегистрирани с коронавирус при направени 7659 PCR теста, или 29% положителни. Здравният министър проф. Костадин Ангелов призова лекарите в извънболничната помощ и шестокурсници от Медицинските университети да помогнат на колегите си от първа линия. И призна, че у нас има сериозен недостиг на медицински персонал.

На този фон Пловдив се справя видимо добре с кризата. В града и областта е създадена отлична организация, а разкритите COVID легла на този етап са достатъчни, за да покрият нуждите на пациентите. 230 са новите случаи за последното денонощие, с което броят им от началото на пандемията става 3809. Лечебните заведения в областта, които приемат пациенти с коронавирус, са 15. Освен в Пловдив, специализирани отделения има в Асеновград, Карлово, Раковски и Първомай. От вчера са разкрити нови 182 легла, с което общият им брой надхвърля 500. В момента 62 са свободни, от които 13 за интензивно лечение и 10 за непотвърдени пациенти с коронавирусна инфекция. Очакванията на председателя на Областния кризисен щаб и областен управител Дани Каназирева са утре да се освободят и още.

Солидарни ли са обаче държавни, частни и общински болници в Пловдив в борбата с COVID-19?

В самото начало на пандемията заедно с Инфекциозна клиника към УМБАЛ „Свети Георги” в битката със заразата се включиха само четири болници, и то частни, и от тогава работят на пълни обороти - УМБАЛ "Каспела", УМБАЛ "Пълмед", МБАЛ "Св. Иван Рилски", МБАЛ "Света Каридад". Разбира се, тези лечебни заведения работят със Здравната каса и получават съответното заплащане. Любопитното е обаче, че в топ 5 на частните болници в Пловдив, получили най-много пари през 2019 г., освен УМБАЛ "Каспела", УМБАЛ "Пълмед" и МБАЛ "Света Каридад", са и УМБАЛ „Еврохоспитал” и МБАЛ „Централ онко хоспитал”, които решават да помагат на колегите си в града на доста по-късен етап – едва сега, при втората вълна на пандемията.

„Знаете колко беше напрегнато в началото. Имаше много повече нерви, отколкото истински случаи, за разлика от сега, когато има и нерви, и случаи. В един момент Инфекциозна клиника започна да закъсва, а в същото време имаше голям ресурс в частните клиники, които разполагаха и с персонал, и с апаратура”, обяснява решението си директорът на УМБАЛ „Каспела” проф. Илиян Дойков. Един от блоковете на болницата бе превърнат в COVID отделение. В момента разполагат с 30 легла, които са пълни. Проф. Дойков признава, че всяко свободно легло се заема за броени секунди. Само вчера са изписани 6 човека и веднага са приети нови шест. Казва, че това им коства много нерви, а единственото, от което имат нужда в момента, е спокойствие.

Подобна е ситуацията и в УМБАЛ „Пълмед”. „Няма как в такава ситуация болница като „Пълмед”, въпреки липсата на Инфекциозно отделение, но с добре работещо Интензивно отделение, да не се включи. Просто обстоятелствата са го наложили”, казва управителят д-р Цветанка Лепарова.

До вчера болницата разполага с 25 COVID легла, от които 10 интензивни. В решението на Щаба от днес откриват още 10 легла. „За съжаление, в момента и десетте ни интензивни легла са пълни. От тях 7 пациенти са интубирани. Другите трима са били интубирани, но кризата е преодоляна и в момента са без тръба”, обясни  д-р Лепарова.

Малко по-късно в битката се включи и УМБАЛ „Пловдив”. Проблемът с бившата Окръжна болница бе осигуряването на два отделни входа, за да няма смесване на потоците. Но в крайна сметка той бе решен и бе отделен асансьор за COVID отделението, което има 60 легла.   

Едва когато се активизира втората вълна на заболяването в началото на септември, пациенти с COVID-19 започнаха да приемат и двете общински болници МБАЛ "Св. Мина" и МБАЛ "Св. Пантелеймон". Те разполагат общо с 65 легла. Там обаче постъпват основно по-леки случаи, и то след като останалите отделения в града бъдат запълнени. По същото време се включиха и от МБАЛ „Еврохоспитал” с 30 легла.

Чак от 15 октомври 16 легла са разкрити и в МБАЛ „Централ Онко Хоспитал“, въпреки че това е трябвало да стане още в края на юли. Със заповед на здравния министър, издадена на 27 юли, МБАЛ „Медлайн Клиник“ трябва да разкрие 6 интензивни легла за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19, нуждаещи се от интензивно лечение, а МБАЛ „Централ Онко Хоспитал“ - 14 интензивни легла. Минали са обаче цели 3 месеца преди заповедта да бъде изпълнена. 

В момента още две лечебни заведения - УСБАЛАГ „Селена“ и МБАЛ "Тримонциум", са заявили готовност да осигурят екипи за интензивни грижи в случай на нужда.

„Може би сме единствените в страната, където държавни и частни болници работят заедно. Направихме силен екип в Областна управа и се надявам да преминем успешно през това изпитание. При скока на пробите вълната е голяма, много хора се страхуват и искат да бъдат хоспитализирани. Добре е да запазим спокойствие, да следваме указанията на личния си лекар и да спазваме противоепидемичните мерки", коментира Дани Каназирева.

Тя е категорична, че с новите 182 легла, които се разкриват в болниците, областта ще се справи със ситуацията.

„Винаги има пропуски, няма перфектна организация, особено в ситуация на напрежение и уплаха, която съществува в хората, търсещи лекарска грижа. Но при този висок процент на хоспитализирани, над 280, винаги може да бъде по-добре. Но мисля, че болниците се справят в тази ситуация”, допълни областният управител. Тя призна, че е получавала  сигнали за организацията и обслужването в общинските болници, но не пожела да ги коментира.