Предложение до Общинския съвет от кмета Здравко Димитров за удължаването на концесията на картинг пистата „Лаута” и „Ескалибур” с 80 месеца е трябвало да се гласува на предстоящата сесия.  То е било изпратено до комисиите, които е трябвало да го одобрят и то до влезе за гласуване, но в крайна сметка е било отложено за следваща сесия.

Общинският съветник от „Кауза Пловдив” Константин Георгиев по време на комисиите е поискал отлагане, докато има становище от ресорния зам.-кмет по общинска собственост. Аргументът му е бил, че веднъж концесията на терена от близо 19  дка вече веднъж е била удължавана. Поради това предложението не е влязло и за гласуване на дневния ред.

Изготвеното предложение е за удължаването на концесията с 6 години и 8 месеца. Фирмата  концесионер е „Делта карт” ООД, която сключва договор за концесия с Община Пловдив за 15 години през 2002 година. На следващата година договорът е преподписан и концесията е удължен от 15 на 20 години, като отношенията между общината и фирмата са до  април 2022 година. При въпросното преподписване са били завишени и критериите за инвестиция и годишното концесионното възнаграждение. Фирмата е трябвало да инвестира 1,1 млн. лева на 1,8 млн. лева, а съгласно същия договор концесионерът дължи концесионна такса от 7% от брутните приходи, но не по-малко от 28 000 лева на година.

В предложението от фирмата до кмета се пише, че те съвестно са изпълнение на концесията, като боулинг залата и картинг пистата са в добро състояние и са се превърнали в едно от любимите места на пловдивчани.

Вероятно предложението ще бъде внесено за разглежда на по-следваща сесия, ако дотогава не настъпят нови обстоятелства около концесията и намеренията на властите. Всички изградено върху терена от 19 дка е остава собственост на Община Пловдив при изтичането на концесията. Ако тя не бъде удължена градските власти трябва да вземат решение как да развиват терена и съоръженията върху нея – възможно е да бъде дадена пак на концесия с нов конкурс,или да се изпълняват други дейности.

Парцелът в кадастъра е с предназначение за вело и мотоспорт, като върху него не може да се строи друго освен подобен тип временни съоръжения като боулинг залата.