Предстои РУО-Пловдив да започне проверка в пловдивското училище СУ „Св. Паисий Хилендарски”. Това се случва, след като TrafficNews подаде официален сигнал на база разкази на десетки родители. Преди дни те заявиха, че възпитаниците на школото са ограничени да носят само един тип долнища, които не са част от задължителната им униформа.

 Началникът на РУО- Пловдив Иванка Киркова заяви пред репортер на TrafficNews, че проверката се осъществява на база подадения от медията ни до нея сигнал. Тя добави, че до този момент до тях са достигали само анонимни сигнали в тази връзка, като при този случай е нямало как да назначи проверка по анонимни сигнали.

“Апелирам родителите да не се притесняват и във времето на проверката да изразят притесненията си и да разговарят с експертите ни. Двама експерти ще изпратя в училището, като заедно с родителите ще търсим пресечената точка и решението на този проблем”, заяви още Киркова.

Тя добави, че родителите ще бъдат поканени и през платформата на училището за такива срещи и разговори.

СУ „Св. Паисий Хилендарски” в Пловдив имат задължително облекло, състоящо се от риза и блуза с логото на училището, обясниха родителите. В сигнала обаче се описва, че ръководството не позволява учениците да посещават учебното заведение със светли дънки, панталони с джобове, широки долнища, както и спортни екипи. По думите им учащите трябва да посещават учебното заведение единствено с тъмни или черни дънки по тялото.

Родители твърдят за ограничаващи правила за облеклото в пловдивско училище, директорът- отричаАко е имало единични случаи ние сме ги коментирали, категорична е Ирена Душкова

След първата публикация, относно проблема, медията ни  получи още няколко сигнала от родители, които споделят подобни проблеми и изтъкват това, че децата биват ограничавани в редица случаи. Баща, чийто дете учи в СУ „Св. Паисий Хилендарски” , оспори думите на директора д-р Ирена Душкова пред медията ни , че не е вярно казаното от родителите. Мъжът допълни, че не е запознат дали във вътрешната наредба на учебното заведение има упомената точка за това с какви панталони трябва да бъдет облечени децата.

Всяка дума в статията, която сте написали отговаря на истината. Никой не се е разписвал никъде. Недопустимо е- не може да носят сиви, светли, кафяви дънки, защо? Тази директорка се опитва  да наложи мнението си, тя има амбиции, които граничат с фанатизъм. Учителите напускат заради нея, те са против решенията й”, заяви пловдивчанинът.

Родителят коментира и за другия проблем, с който сме запознати. Той е във връзка с това, че децата нямат подходящо място, където да се преобличат със спортните си екипи за часа по физическо. Според сигнала има обща съблекалня, но децата трудно сменят дрехите си, защото няколко класа карат час там. Според друг родител тези физкултурни салони не се използват, а децата играят на двора в най-големия студ. В разказа се посочва, че директорката е заявила децата да сменят дрехите си в тоалетните на училището. Това според родителите е изключително неудобно.

Още един проблем изникна в сигналите към медията ни. Той е свързан с храненето на учениците в СУ „Св. Паисий Хилендарски” . Майка твърди, че учениците, които не се хранят на стол, а си носят храна, биват задължавани да обядват и закусват на двора. Това е така, защото директорът Ирена Душкова не позволява децата да консумират храната си в класните стаи.

"Децата се хранят навън в двора, в пепелак, като си оставят храната на тенис на маса, без значение дали е студено или вали - те са навън. Директорката е забранила да се хранят в класните стаи, но едновременно с това не  осигурява празно помещение за хранене. Столът се посещава само от деца, закупили купони, а и не може да се внася храна от вън. Самият той е с няколко маси”, категорична е майката.

По думите й който има купони за храна- влиза на топло и сяда, а който няма - стои прав навън и яде. Жената допълни още, че дъщеря й е от децата, които се хранят навън и постоянно се налага да отсъства, защото е болна.

Когато има вятър, например, детето ми казва, че вятърът вдигна във въздуха салата й . Тези деца нямат условия за нищо, те не могат на удобно място дори да се преоблекат за физическо, предвид, че не им дават да се носят спортно облечени и в различни цветове”, категорична е жената.

Медията ни отново опита да се свърже днес с директора на школото д-р Ирена Душкова, но тя не вдигна на обаждането ни. Относно предходния материал обаче, тя отрече казаното от родителите, но не пожела да коментира нищо повече.

Медията ни ще продължи да следи случая!