Двойно са се увеличили желаещите да се ваксинират в Румъния. Това се случва, след като в страната отчетоха рекорден брой смътрни случаи от началото на пандемията.

Преди десет дни, когато за денонощие имаше 574 жертви на пандемията, в страната за ден бяха поставени 68 000 ваксини.

В началото на тази седмица броят им стигна 150 000 дневно.

Румъния е на опашката по имунизирани в Евросъюза с 37 процента напълно ваксинирани сред възрастното население, отбелязва „Евронюз“, като допълва, че на последно място е България.

Вчера румънският Сенат отхвърли законопроект, който изисква задължително представяне на зелен сертификат на работното място. Законодателната инициатива предстои да бъде гласувана и от Камарата на депутатите, чийто глас е решаващ в случая.

Междувременно СЗО отчете, че в Европа има голямо увеличение както на новозаразените с коронавирус, така и на смъртните случаи през последната седмица. 

Новите случаи на COVID-19 в 53 европейски държави сочат 18% увеличение през последната седмица и това е за четвърта поредна седмица.

Европа отбеляза 14% увеличение на смъртните случаи, свързани с вируса. Това възлиза на повече от 1,6 милиона нови случая и над 21 000 нови смъртни случая.